Les companyies d'aigua Rec Madral i Riera Cabanyes van presentar la setmana passada un escrit al jutjat demanant el sobreseïment i arxiu de la causa que van iniciar 348 abonats d'urbanitzacions de Vidreres i Lloret amb una querella en la qual, arran d'una sentència del TSJC de 2004, veien il·legal la quota que se'ls aplica als rebuts pel transvasament de l'aigua des de Llagostera. Per les companyies és legal i l'any passat ja van presentar 150 resolucions a favor seu dels jutjats de Santa Coloma de Farners i de l'Audiència de Girona.

El 1999, la Generalitat va aprovar les tarifes i autoritzava a cobrar la quota. Des d'Aiguaviva Parc van presentar un recurs en entendre que se'ls cobrava a ells i no a l'Ajuntament de Vidreres (és a dir, als veïns del centre). El TSJC admetia el recurs el 2004 i que el cànon era "arbitrari" i va impugnar la resolució. El 2011, la companyia va canviar el concepte de "quota de transvasament" per "aigua en alta" als rebuts. Els querellants hi veien estafa, apropiació indeguda i desobediència a l'autoritat i volen la devolució de tot el cobrat de més.

El 2014, les companyies van defensar que la sentència del TSJC no diu que sigui il·legal, sinó que va invalidar l'import de la quota de la urbanització que va recórrer i que deia que era arbitrària respecte al que no es cobrava als veïns del centre, però no pas que era il·legal.

Després de prendre totes les declaracions, ara les companyies demanen al jutjat d'instrucció 4 de Girona que arxivi la causa, ja que els fets "no són constitutius de cap infracció". Argumenten que "els querellants" admeten que desconeixien totes les resolucions judicials que "declaren l'absoluta legalitat de la quota" i del cobrament que "ha estat repetidament avalat pels tribunals". Si "l'únic objectiu que fonamenta la causa penal no és altre que el de la pretesa il·legalitat del cobrament de la quota", en acreditar que "és fals", "no existeix motiu per mantenir obertes les diligències", diuen.

Finalment, mantenen que la declaració del director de l'ACA el passat 3 de març "no va aportar res sobre els fets" discutits i insisteixen que l'"il·lícit penal" motiu de la querella, "el cobrament il·legal", en "cap cas resulta ser veritat".