Un grup de voluntaris està aconseguint desenterrar a Blanes els búnquers i diferents estructures de la Guerra Civil espanyola. L'objectiu final serà fer visitable l'entorn amb una ruta senyalitzada. Les feines, anomenades de "recuperació de la memòria històrica", són una iniciativa de Joves d'Esquerra Verda, amb la col·laboració d'Alternativa Jove. L'any passat ja van celebrar una primera jornada amb la presència d'un centenar de voluntaris, un dia on durant prop de set hores van netejar, buidar de runes i de deixalles els interiors dels búnquers i uns túnels subterranis.

L'actuació, tant la de l'any passat com la d'ahir, s'ha centrat en un conjunt de tres nius de metralladora i tres túnels connectats entre si d'uns 70 metres en total, situats a la zona de la tèxtil Nylstar, l'antiga Safa. En concret, el conjunt té, aproximadament, la forma de la lletra "Y". A cada extrem s'hi situa un niu de metralladora, tres búnquers connectats per tres túnels amb una bifurcació al centre. A part, per també a la mateixa zona, existeix un quart búnquer que també té el seu túnel d'entrada.

L'any passat, els voluntaris van obrir l'entrada i sortida de dos dels túnels de la "Y", de dalt a baix, d'aproximadament 50 metres de recorregut. A més, van buidar i netejar de runes els búnquers que hi havia als respectius extrems. Ahir, els voluntaris van continuar avançant en les tasques, aconseguint obrir la bifurcació central i treballant en el tercer i últim túnel d'aquesta "Y". En aquest, el pas era fins ara de mig metre i d'una alçada d'un metre i mig, amb l'excepció del tram final que connecta amb el búnquer, en què s'ha d'acabar de rebaixar el nivell del terra i que s'espera acabar en una futura tercera jornada. A l'espera d'aquests petits treballs pendents, actualment els tres nius de metralladora ja es troben connectats entre si i s'hi pot accedir des de qualsevol de les seves entrades, i han demanat a l'Ajuntament que es puguin netejar les pintades.

En la futura tercera jornada, esperen treballar en un quart búnquer de la zona i l'objectiu és arribar a un altre conjunt de nius de metralladora a la zona de l'ambulatori, el més gran de tots els que hi ha, format per dos búnquers connectats amb un túnel que també disposa d'escales. La intenció és acabar fent un itinerari que ressegueixi els vestigis i fets més destacats de la Guerra Civil a Blanes.

La jornada va començar a les 10 del matí i va acabar cap a les 6 de la tarda, amb un temps per dinar i la presentació del llibre biogràfic sobre Sebastià Piera El Soldat de Pandora, a càrrec de Miguel Díaz.