Una bona colla d'amics, familiars i afeccionats a la vela ens vàrem desplaçar fa un parell de setmanes, des de Blanes fins el port vell de Barcelona per rebre al patró blanenc Aleix Gelabert i al seu company, en Dídac Costa. Després de gairebé cent dies de navegació, acabaven de completar la volta al món a vela i sense escales a bord del One planet one ocean&Pharmaton. Més enllà de l'aspecte esportiu, aquella nit va propiciar, abans que cap altra cosa, una emocionant retrobada amb fills, esposes, pares, etc. després de moltes setmanes d'absència.

Si bé les expectatives inicials del One planet... eren, només, d'acabar la travessa, finalment, ho va fer en una magnífica quarta plaça, relegant a la cinquena al We are water, després d'un emocionant frec a frec en aigües de l'Atlàntic sud.

A la roda de premsa, en nom de Diari de Girona, vaig preguntar a l'Aleix si a ells, també, en el cas d'haver mantingut el pols amb el We are water fins el final, els hauria agradat travessar la línia d'arribada plegats (així ho havien declarat els seus tripulants, els germans Garcia). "Els germans Garcia són uns grans navegants, han fet una gran travessa i encara més amb el poc temps que varen disposar per preparar-la...però, això és una cursa, i és molt dura. Hagués estat molt emocionant arribar plegats a Barcelona, sí, però, encara molt més amb nosaltres cinquanta metres al davant". Remarcable la sinceritat i també el respecte i l'admiració del navegant blanenc vers els seus contrincants en un moment de tanta eufòria i emoció. Com remarcable havia estat el rendiment que, amb una determinació enorme i una afinadíssima estratègia, l'Aleix i en Dídac van aconseguir amb el vaixell més antic de la flota.

Els vaixells (veritables Fórmula 1 del mar) i tripulants de la Barcelona World Race, però, no només van competir en una regata transoceànica. Durant la travessa van participar en estudis sobre la salubritat dels diversos mars i oceans que van solcar. Uns estudis que han de servir a ecologistes i oceanògrafs per avaluar la salut del nostra planeta i per conscienciar encara més de la necessitat de preservar-lo.

Els tripulats i els vaixells de la Barcelona World Race han proporcionat als milions i milions d'afeccionats a la vela de tot el món un magnífic espectacle esportiu durant el primer trimestre de l'any. Aquí, però, si no hi ha una pilota pel mig, unes rodes o uns quants litres de benzina per cremar, molts altres esports acostumen a ser ignorats o tractats amb indiferència. Menys quan cada quatre anys aporten unes quantes medalles al medaller olímpic. Llàstima!