El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)?va iniciar ahir el judici contra l'exdiputat al Parlament de Catalunya i exalcalde de Lloret, Xavier Crespo (CiU), que afronta una pena de dos anys i mig de presó acusat d'acceptar donacions d'un presumpte integrant de la màfia russa a canvi d'afavorir els seus projectes urbanístics al municipi. L'anomenat cas Clotilde.

Al costat de Crespo, que va deixar el seu escó al Parlament arran d'aquest cas de presumpta corrupció, al banc dels acusats s'asseuen Andrei Petrov, presumpte cervell d'una trama de blanqueig de capitals de la màfia russa a la Costa Brava, així com l'exregidor d'Urbanisme de Lloret Josep Valls (CiU), l'arquitecta municipal Pilar Gimeno i el que va ser president del club d'hoquei de la població, Josep Perarnau.

En el tràmit de qüestions prèvies les defenses van demanar l'arxiu del cas perquè creuen que es fonamenta en intervencions telefòniques que, en diversos lapses temporals, mancaven d'autorització judicial. Així, Manuel González Peeters, advocat de Crespo, sosté que la causa està «insubsanablement viciada» per la falta de cobertura legal de les intervencions telefòniques que en el seu moment va acordar el jutjat de Blanes que va iniciar la instrucció del cas, i que segons el lletrat es van anar prorrogant durant cinc mesos sense estar avalades sempre pel jutge.

El lletrat de Crespo ha demanat també tancar el cas Clotilde pel principi de «cosa jutjada», ja que segons la seva opinió els mateixos fets que ara arriben a judici van ser arxivats en una primera ocasió pel propi TSJC, que el 2011 va sobreseure una querella contra l'exdiputat, i posteriorment pel jutjat de Blanes en què va recaure el cas una vegada exculpat l'aforat.

La nul·litat de les actuacions també la va posar sobre la taula l'advocat de Petrov, que argumenta que s'ha causat indefensió al seu client per una investigació «de caràcter prospectiu i genèric» en la qual s'ha limitat l'accés dels imputats a les dades en què es basa l'acusació.

L'advocat, Jacobo Teijelo, va anar més enllà i denuncia que en el «cas Clotilde» la Fiscalia Anticorrupció ha actuat «al servei dels Estats Units» en els seus interessos contra el domini de Rússia sobre el subministrament de gas a Europa, un assumpte que, ha advertit, és el rerefons de la «guerra a Ucraïna».

La Banca Privada d'Andorra

L'advocat de Petrov denuncia que el cas Clotilde és una mera «investigació instrumental per justificar la caiguda de Banca Privada d'Andorra», una entitat financera que, segons la seva opinió, «ha estat perseguida pels Estats Units a través de Petrov» i va advertir que la causa contra Crespo obeeix a un «interès a bloquejar» les seves aspiracions polítiques, just quan el seu nom sonava per al càrrec de director dels Mossos d'Esquadra. Va apuntar que finalment el càrrec el va assumir Josep Lluís Trapero, una persona «que ha fet cursos amb l'FBI».

Els fiscals Anticorrupció Fernando Bermejo i José Grinda, de la seva banda, van demanar al tribunal «no confondre» l'objecte del procés penal, que al seu parer no és un altre que jutjar els delictes de prevaricació i suborn en un cas de presumpte tracte a favor a un empresari, suposadament vinculat a la màfia russa.

El TSJC decidirà si estima les qüestions prèvies plantejades, abans que el pròxim 30 de juny es reprengui el judici, amb la declaració dels acusats.