Un curt de l'IES Montsoriu defensa el respecte per la diferència

L'experiència d'una alumna de segon d´ESO ha motivat el projecte audiovisual, que crida a la reflexió

09.06.2015 | 14:28
Fotograma del documental

«En aquest món mai trobaràs dues persones iguals. Tots som diferents, però això no significa que els hagis de fer sentir inferiors a tu, i tu ser el superior». L´autora d´aquesta reflexió és una alumna de segon curs d´ESO de l´institut Montsoriu d´Arbúcies, la Roxana, qui pateix una paràlisi parcial que li afecta les cames. Ella és la protagonista d´un curtmetratge, amb el qual ella mateixa i el centre fan una crida al respecte i a la convivència.

Tràiler del documental

La decisió de recollir el seu testimoni en una filmació que s´estrenarà la setmana vinent –el 17 de juny a les 7 de la tarda, al teatre de l´institut, en una sessió a la qual també s´han convidat les famílies i entitats del municipi– va sorgir al llarg del curs, quan la noia va manifestar el malestar que sentia respecte a la relació amb uns pocs companys, en assignatures determinades. Les comissions d´Atenció a la diversitat i de Convivència del centre, juntament amb el Departament d´Orientació i el professorat de la noia van pensar que seria bo compartir les sensacions de la Roxana –tot aprofitant la seva bona capacitat comunicativa– amb el conjunt de la comunitat educativa, tal com va explicar l´orientador i psicopedagog del Montsoriu Jordi Pujadas Ribalta.

El resultat es podrà veure a Projecte X (Roxana), un muntatge audiovisual que recull el testimoni d´«una de les nostres alumnes que té una singularitat física evident ». Així s´hi refereix la directora de l´institut Montsoriu, Maria Àngels Obiols, en la convocatòria de la presentació pública del treball; en la qual també remarca el fet, aquesta característica, «li provoca una lluita diària amb ella mateixa, amb els altres i amb l´entorn ». A partir del visionat del curtmetratge, que el mateix dia del passi públic s´avançarà als estudiants i es penjarà a Internet, el centre educatiu vol treballar els valors del respecte, la diferència, els judicis, la perfecció i l´autoestima.

En relació amb aquests elements, la mateixa Roxana afirma a la pel·lícula que «es tracta de conviure amb tothom i que tothom se senti bé amb ell mateix, perquè –conclou– tots tenim problemes i ningú és perfecte». La producció del film –en el qual s´han implicat nombroses persones del centre, tant professorat com companys de la Roxana– ha comptat amb el suport econòmic de l´institut, l´associació de mares i pares d´alumnes i el Consell Comarcal de la Selva.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Detenen dos lladres que van amenaçar amb una pistola dues adolescents a Blanes

Els fets van passar diumenge a les sis del matí als voltants de l'estació de tren del municipi

Puja a vuit el nombre d´afectats a Blanes pel brot de legionel·losi

Cinc persones segueixen hospitalitzades, dues ja van rebre l'alta mèdica i una va morir

Prop de 100 professionals del sector turístic de quatre països visiten Lloret de Mar

Prop de 100 professionals del sector turístic de quatre països visiten Lloret de Mar

Es tracta de persones lligades a aquest àmbit provinents del Regne Unit, França, Rússia i Moldàvia...

Cinc afectats per legionel·losi a Blanes continuen a l´hospital i Salut investiga un nou cas

Dos dels pacients que van començar a presentar els símptomes reben l'alta mèdica

L´escola Mossèn Joan Batlle de Blanes celebra 50 anys

L´escola Mossèn Joan Batlle de Blanes celebra 50 anys

Es tracta de la primera escola de barri del municipi, al qual havia de donar servei

Enllaços recomanats: Premis cinema