«En aquest món mai trobaràs dues persones iguals. Tots som diferents, però això no significa que els hagis de fer sentir inferiors a tu, i tu ser el superior». L´autora d´aquesta reflexió és una alumna de segon curs d´ESO de l´institut Montsoriu d´Arbúcies, la Roxana, qui pateix una paràlisi parcial que li afecta les cames. Ella és la protagonista d´un curtmetratge, amb el qual ella mateixa i el centre fan una crida al respecte i a la convivència.

Tràiler del documental

La decisió de recollir el seu testimoni en una filmació que s´estrenarà la setmana vinent -el 17 de juny a les 7 de la tarda, al teatre de l´institut, en una sessió a la qual també s´han convidat les famílies i entitats del municipi- va sorgir al llarg del curs, quan la noia va manifestar el malestar que sentia respecte a la relació amb uns pocs companys, en assignatures determinades. Les comissions d´Atenció a la diversitat i de Convivència del centre, juntament amb el Departament d´Orientació i el professorat de la noia van pensar que seria bo compartir les sensacions de la Roxana -tot aprofitant la seva bona capacitat comunicativa- amb el conjunt de la comunitat educativa, tal com va explicar l´orientador i psicopedagog del Montsoriu Jordi Pujadas Ribalta.

El resultat es podrà veure a Projecte X (Roxana), un muntatge audiovisual que recull el testimoni d´«una de les nostres alumnes que té una singularitat física evident ». Així s´hi refereix la directora de l´institut Montsoriu, Maria Àngels Obiols, en la convocatòria de la presentació pública del treball; en la qual també remarca el fet, aquesta característica, «li provoca una lluita diària amb ella mateixa, amb els altres i amb l´entorn ». A partir del visionat del curtmetratge, que el mateix dia del passi públic s´avançarà als estudiants i es penjarà a Internet, el centre educatiu vol treballar els valors del respecte, la diferència, els judicis, la perfecció i l´autoestima.

En relació amb aquests elements, la mateixa Roxana afirma a la pel·lícula que «es tracta de conviure amb tothom i que tothom se senti bé amb ell mateix, perquè -conclou- tots tenim problemes i ningú és perfecte». La producció del film -en el qual s´han implicat nombroses persones del centre, tant professorat com companys de la Roxana- ha comptat amb el suport econòmic de l´institut, l´associació de mares i pares d´alumnes i el Consell Comarcal de la Selva.