El síndic de Lloret, Joaquim Teixidor, va demanar ahir davant el ple municipal que l'aplicació de les normes, en especial les sancions per incompliment del codi de circulació i multes per estacionament, s'apliquin amb més equitat i una interpretació flexible, evitant la rigidesa a l'hora de multar. El síndic va incidir, sobretot, en la presumpció de veracitat de què gaudeixen els agents de la policia, la qual -com també consideren altres síndics- en moltes ocasions és abusiva i genera indefensió i desconfiança per part dels ciutadans.

que, segons Teixidor, "demostra que la figura del síndic era del tot necessària al nostre municipi".

Després d'agrair la col·laboració del personal municipal i de desitjar encerts als nous regidors i equip de govern, el síndic va voler aprofundir en les sancions de trànsit. Segons va explicar, alguns ciutadans tenen "reticències" per presentar una queixa al síndic en aquestes matèries i per això no consten en la memòria. "El ciutadà en moltes ocasions se sent indefens davant l'autoritat i és reticent a demanar ajut per no enfrontar-se, d'una banda a la presumpció de veracitat de què gaudeixen els funcionaris públics, moltes vegades a l'abús d'aquesta presumpció de veracitat, i per altra banda, a la falta de confidencialitat que genera una reclamació a una denúncia i les possibles repercussions que podria tenir posteriorment", va indicar Teixidor.

Una bona "interpretació"

El síndic va afegir que "les normes s'han de complir" però "una bona interpretació és millor que una freda i legal aplicació de la norma". Teixidor va posar d'exemple les hores d'entrada i sortida a les escoles, on hi ha vehicles mal aparcats. Allà, la policia, "fent una molt bona interpretació del sentit comú, no multa aquesta infracció". En altres casos, traslladava la comparació el síndic, "seria pitjor el remei que la malaltia", insistint que "l'aplicació sempre rígida i estricta de la norma no sempre desemboca en una bona solució", va assegurar.

Per tot, va recomanar més "equitat" i flexibilitat i va demanar, en especial, que les sancions "no es basin únicament en la presumpció de veracitat dels agents sinó en proves que estalviarien recursos econòmics i humans a la ciutat". Un posicionament, va recordar, compartit entre altres síndics i va afegir que a Terrassa, Sant Cugat i Sabadell han demanat un estudi a la Universitat Autònoma de Barcelona sobre l'eficàcia de la presumpció de veracitat.

En el tram final de la intervenció, el síndic va donar compte de les actuacions. El 2014 es van presentar 57 queixes de les quals 4 es van derivar, es van fer 17 consultes i va iniciar 5 actuacions d'ofici. La majoria de queixes (21) es van resoldre per mediació i 17 amb recomanació. Per àmbits, destaquen les relacionades amb el Medi Ambient, Mobilitat i Via Pública.