Festes majors com les de Blanes (Santa Anna) i Lloret ( Santa Cristina), gairebé sobreposades en el calendari, propicien, amb tota certesa, diferents i variades anècdotes. Tot i la proximitat geogràfica, el solapament d'actes i activitats fa difícil seguir-les totes dues amb intensitat. Confesso que, personalment, a banda dels focs i l'acompliment de les meves obligacions i devocions com a avi a la «fira», són poques les activitats que segueixo en directe. Per això, m'he assabentat de la història que explico tot seguit, a traves d'estimats coneguts que la van viure «in situ».

En «Sultan» (el nom és inventat) ja feia dies que, cada vespre, coincidint amb els focs de Blanes, passava una mala estona. El diumenge, com acostuma a fer abans d'anar a dormir, la seva mestressa el va deixar al balcó. Desconeixia que el correfoc passava al cap de pocs minuts justament per allà sota. I, és clar, si cada dia, amb el soroll dels focs, el que havia envaït en «Sultan» era por, diumenge, va ser directament pànic! Un pànic que el va fer udolar a cor que vols i que, buscant una fugida impossible, el va portar a enfilar-se en una petita cornisa adossada al balcó.

Vianants i participants al correfoc alertats pels crits d'en «Sultan» es van mobilitzar. Les traques i petards es van aturar momentàniament per no seguir espantant-lo. Gent amb matalassos es va acostar al lloc dels fets i tot col·locant-los sota el balcó va començar a cridar: «salta, salta!». Va aparèixer també, amb diligència, el personal de protecció civil avaluant la possibilitat d'instal·lar una escala per rescatar-lo... Finalment, però, un veí de l'edifici que havia trucat a la porta de la mestressa d'en «Sultan» (ella dormia aliena a «l'espectacle» que tenia lloc al carrer) va obrir el balcó i, amb habilitat, rescatà l'acollonit gosset.

Això sí, oh paradoxa! Enmig dels xiulets i els insults del públic en general que es pensaven que era l'amo de l'animal. Malgrat tot, final feliç!

Ja ho veuen, amb el gran desplegament que fan protecció civil i altres cossos de seguretat durant els focs, corre-aigües, correfocs... per evitar desgràcies personals, resulta que un dels moments més melodramàtics (i divertit?) d'aquesta darrera festa major el va provocar un gosset.

A veure si l'anècdota propiciarà, encara, que algun grup animalista radical acabi demanant que els serveis de protecció civil disposin d'una secció especialitzada en salvament de gats, gossos i bestiar en general. Potser ja existeix.