L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners viurà del 23 al 27 de setembre la Festa Major. Tot i que el programa ha estat elaborat per l'anterior equip de govern de CiU, el nou ajuntament republicà ha apostat per incloure novetats en aspectes organitzatius, de seguretat i prevenció. Per exemple, les barraques oferiran aigua de franc 30 minuts abans del tancament, una de les accions que formen part d'una campanya de sensibilització en el consum de drogues i alcohol. A banda, el pregó anirà a càrrec de la Confraria de la Ratafia i es farà des del balcó de l'Ajuntament i un dels actes destacats serà la recuperació de l'Àliga de Santa Coloma.

Així ho van explicar en roda de premsa l'alcalde, Joan Martí (ERC), i la regidora de?Promoció, Carme Dilmé, per presentar una Festa?Major pensada «perquè tots els colomecs hi trobin un espai de lleure, se sentin a gust i hi tinguin cabuda» va valorar l'alcalde.

La campanya de sensibilització preveu també l'elaboració, per primer cop, d'un pla d'evacuació a la zona de barraques i un servei de bus per a joves fins a Santa Coloma Residencial, amb sortides a les 4 i 6 hores de la nit davant la plaça Sardana, a un cost d'1 euro.

El divendres 25 s'instal·larà una parada de Som-nit a les barraques perquè els joves es puguin fer la prova de l'alcoholèmia. Altres actuacions són la millora de la il·luminació de la zona i el condicionament dels llocs de pas, fer visible la informació sobre la prohibició de vendre alcohol als menors, i que la majoria de les barraques venguin menjar, entre d'altres.

En l'apartat musical, les barraques comptaran amb actuacions d'Ebri Knight (dimecres), l'Orquestra Di-Versiones (dijous), Toy Dolls, Strombers i Bul Kak (divendres) i Boikot, Zoo i Noctàmbuls (dissabte). De fet, el consistori està en alerta perquè el divendres es preveu una assistència de públic superior a l'habitual per l'actuació de The Toy Dolls. Per això, aquell dia hi haurà més seguretat i la zona de barraques s'ha ampliat.

El tret de sortida a la festa el donarà la Confraria de la Ratafia, amb la lectura del pregó, el dimecres 23, a dos quarts de vuit del vespre des del balcó de l'Ajuntament (fins ara es feia abans del sopar popular). Dins del programa destaca la celebració, dissabte, de la tercera «cotxinada», la cursa d'obstacles de cotxets i carretons.

Finalment, una altra novetat serà la presentació el dimecres a la plaça Farners de la nova Àliga de Santa Coloma, figura elaborada per l'artista Toni Mujal que segueix el model de la creada el 1999 pel ninotaire Jordi Cardona, Nona, i que va quedar en desús. El ball de presentació de la nova figura es farà a les 22.00 hores i es repetirà el diumenge 27, a les 11 del matí. La iniciativa per recuperar la peça sorgeix del projecte de restauració iniciat per la Faràndula Colomenca i el suport del consistori.

L'Àliga original és una reproducció de la que hi ha al tapís de Sant Pere Cercada, peça estretament relacionada amb la història de la ciutat, i provenia d'un teixit del segle XII originari del monestir colomenc. Es va estrenar oficialment el 29 de maig del 1999 coincidint amb el Festival de Música Tradicional de la Selva, Tra-Trà.