El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha iniciat la restauració de tres quadres del Museu Municipal de Tossa que es farà aquest any a través de subvencions del Departament de Cultura. Els autors dels quadres són Laureà Barrau, Jaume Vilallonga i Pere Créixams, notables representants dels pintors dels anys 30 a terres catalanes.

Segons va informar ahir l'Ajuntament, la restauradora Nuria Piqué ha iniciat una neteja profunda en dos dels quadres; però el tercer presenta, a més, un gran estrip, que requerirà una microsutura.

Enguany, el Museu de Tossa (el museu d'art contemporani més antic de l'Estat) celebra 80 anys. Situat al mig del recinte emmurallat de la Vila Vella, va néixer l'1 de setembre de 1935, quan un grup d'intel·lectuals van inaugurar-lo amb un fons de pintura, escultura, dibuix contemporani i troballes arqueològiques de la Vila Romana dels Ametllers, descoberta pel doctor Ignasi Melé el 1914.

Els pintors Rafel Benet i Pere Créixams, l'escultor Enric Casanovas, la pintora Lola Bech, el pintor txec George Kars i l'arqueòleg Alberto del Castillo, entre altres, van ser els artífexs representatius de l'espai cultural, nascut per aplegar el testimoniatge d'artistes que havien fet de Tossa motiu d'inspiració de la seva obra.

L'any 1934, la Generalitat es va fer càrrec de la restauració de l'edifici del Museu, i l'any 1938 va editar el catàleg amb les obres del fons. La Guerra Civil i Mundial van estroncar la puixança de la institució. Acabada la Guerra Civil, el museu va passar a formar part de la Diputació de Barcelona, qui el gener de 1966 va fer el traspàs del museu a l'Ajuntament de Tossa, cedint la totalitat del fons i es va convertir en el Museu Municipal.

L'edifici, del segle XIV, és la Casa Falguera, d'origen medieval. Acull col·leccions de pintura d'artistes europeus com Marc Chagall -del qual destaca el quadre El Violinista celeste-, Georges Kars, Georges André Klein, André Masson, Jean Metzinger, Olga Sacharoff, Julius W. Schülein i Oscar Zügel. També acull pintures dels catalans Emili Armengol, Lola Bech, Rafael Benet, Emili Bosch-Roger, Joan Brull, Ricard Canals, Pere Crèixams, Emili Grau-Sala, Núria Llimona, Jaume Mercadé, Josep Mompou, Josep Palau, Lleó Solà Gené, Joaquim Sunyer, Josep M. Togores i Francesc Serra, i escultures de E. Casanovas, M. Hugué, J. Clarà, V. Vallmitjana, J. Bancells i J. M. Subirachs.

Finalment, s'hi veuen troballes arqueològigues de la Vil·la Romana dels Ametllers, la col·lecció de vidre del S. XVIII cedida per la família Carreras i una urna funerària trobada al sector de Cal Rull.