Els alumnes, pares, mares i l'equip docent de l'escola La Benaula de Caldes de Malavella tenien ahir un motiu especial per llevar-se i anar a classe. Finalment, aquest dilluns han pogut estrenar el nou i esperat edifici de La Benaula després de 10 anys en barracons.

La jornada va transcórrer amb total normalitat i amb comentaris positius i esperançadors per part de les famílies. En l'última setmana, l'equip del centre, la Brigada Municipal i ajudats també per pares i mares, van estar treballant en el trasllat per deixar-ho tot a punt per a la gran inauguració.

Ahir ja hi va haver una jornada de portes obertes per als pares i mares, mentre que per al públic en general serà aquest diumenge.

El canvi d'escola s'hauria d'haver fet un temps abans. Les obres es van adjudicar el maig de 2014 per 2.729.651,25 euros (sense IVA) i amb un termini d'execució de 13 mesos i van començar el juliol de 2014. La previsió era estrenar l'equipament a l'inici d'aquest curs, però uns problemes amb la legalització de la instal·lació del gas i electricitat, segons va explicar llavors Ensenyament, va anar retardant la data de la inauguració.

La nova escola es troba en uns terrenys d'uns 10.000 metres quadrats -dels quals n'ocupen gairebé la meitat-, a tocar del solar on fins ara hi ha hagut els barracons. Part dels terrenys ja l'ocupen des de fa una dècada els mòduls prefabricats de l'institut. Amb la construcció de La Benaula, els barracons de l'institut ocupen ara una part del pati de la nova escola.

En un futur no molt llunyà, està previst que es faci també un nou edifici per a l'institut. Precisament, la nova construcció es faria en aquests terrenys, com una prolongació de l'escola, de manera que el resultat final seria disposar d'una escola-institut on s'aprofitarien espais comuns, com la sala d'actes o el gimnàs que ara té la nova Benaula. Llavors, es retirarien els barracons de l'institut del pati.

Actualment, els barracons que fins ara han estat utilitzant l'escola La Benaula, els faran servir els estudiants d'ESO de l'institut. Aquests barracons estan en un terreny privat al costat de la nova escola, pels quals l'Ajuntament paga un lloguer, el qual deixarà de pagar quan finalment s'hagi fet el nou institut i retirat els barracons.

Per al nou institut, l'Ajuntament té reservada una partida de 500.000 euros, que pagaran a la Generalitat. Amb això s'asseguraria que l'obra fos prioritària per al Govern català. Segons l'alcalde, Salvador Balliu, Ensenyament ja els ha fet arribar la proposta de conveni. Després de retocar petites qüestions del text, va relatar el batlle, es preveu que es pugui signar l'acord abans d'acabar l'any.