Sant Hilari Sacalm acull des del mes d'abril una sèrie de conferències destinades a donar veu a les persones vinculades a la capital de les Guilleries que estan desenvolupant la seva tasca en llocs punters de la investigació, la ciència i la cultura. L'objectiu que s'ha plantejat Philía -entitat organitzadora, amb el suport de l'Ajuntament- és aconseguir que puguin explicar l'abast dels seus coneixements i del seu treball i analitzin cap on van les investigacions en què estan implicats, d'una manera senzilla i entenedora per a tothom.

Fins ara, deu d'aquestes persones ja han realitzat les seves conferències amb una molt bona assistència de públic. El primer va ser l'Albert Vilamala, que va parlar de la intel·ligència artificial. Després, en Santi Roura va obrir un gran debat en explicar cap a on van les investigacions sobre cèl·lules mare en medicina regenerativa. La tercera conferència va ser a càrrec d'en Francesc Miralpeix i es va titular Patrimoni art i recerca a Catalunya, una perspectiva històrica. En Josep Molas, responsable a Europa de Coca-Cola, va parlar de l'aigua i nosaltres.

Més endavant, la Jorgina Busquets va aportar dades sobre la investigació aeroespacial. En Josep Rotllant va desglossar un tema tan controvertit com el món dels organismes modificats genèticament i n'explicà els avantatges i inconvenients. L'Antoni Moragas va parlar d'Investigació en Síntesi Orgànica, mentre que l'Amadeu Abril va explicar la història de com va legalitzar el domini .cat. Les últimes conferències les van oferir en Pau Canaleta, sobre com situar una població al mapa internacional, i l'Anna Gamell Fullà, que explicà la seva experiència de convivència amb la sida a Tanzània.

Les conferències prosseguiran amb l'aportació d'un cuiner de prestigi com en Salvador Brugués, professor de l'Escola d'Hostaleria de Girona, entre d'altres.