La situació de col·lapse que han patit aquestes darreres setmanes els serveis d´urgències de l´Hospital de Blanes ha obligat la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) a activar un Pla de Contingència que ha permès augmentar en dos els llits destinats als pacients de mitja estada i incrementar de nou a dotze els pacients que requereixen hospitalització a domicili, segons va explicar ahir el delegat de CCOO al Comitè d´Empresa de l´Hospital de Blanes, Edgar Felip. Tot i això, des del comitè es tem que «en breu es tornarà a col·lapsar» el servei. «Aquestes últimes setmanes, els pacients es deixaven a urgències perquè no podien ingressar per falta de llits. Aquesta setmana però, ens han posat aquests recursos i de moment, s´ha normalitzat la situació» deia Felip, qui va afegir que, tot i això «creiem que en breu tornarem a estar col·lapsats perquè la planta ja torna a estar al 100% d´ocupació». En aquest sentit, el portaveu del comitè va concretar que «són conscients» que és una situació que es «pateix» a molts hospitals de Catalunya, com els de Calella de Mar (Maresme), des d´on, a conseqüència del col·lapse de les urgències es deriven pacients, via ambulància, a les urgències de l'Hospital de Blanes.

Per la seva part, el CSMS va aclarir que aquesta situació es va produir de manera «puntual» i que «l´augment d´activitat és habitual» en aquesta època de l´any. «A qualsevol servei d´urgències de Catalunya, pot passar que el pacient passi consulta ràpidament o que hagi d´esperar hores» va explicar el portaveu del Consorci, Xavier Conill, arran de les queixes relacionades amb les hores d´espera, que alguns usuaris han fet a través de les xarxes socials. Conill va advertir, però, que «és el molt possible» que la pròxima setmana es produeixi, de nou, un increment d´activitat. «Si que és cert que hi ha i hi haurà més feina, però no es tracta d´una situació angoixant o preocupant» va especificar el portaveu del CSMS. «Es parla de col·lapse, però en cap moment s´ha paralitzat el servei ni s´han hagut d´aplicar mesures extraordinàries» va afegir.

En aquest sentit, el portaveu del CSMS va explicar que l´activació del Pla de Contingència és habitual a l´estiu i a l´hivern i que es planifica en funció de les previsions d´activitat que es poden produir a cada centre. «No s´ha fet res fora del que és habitual» va especificar Conill.

Reunió amb el conseller

Aquesta situació va ser un dels temes que ICV-EUiA va treure durant el ple celebrat dijous a la tarda a l´Ajuntament. Durant el torn de precs i preguntes, el portaveu del grup municipal, Joan Salmeron, va demanar a l´equip de govern (PSC-CiU) què s´està fent per solucionar aquest tema i si tenen previst reunir-se amb el nou conseller de Salut, Antoni Comín. «Des de l´Ajuntament, quan vam veure les queixes dels usuaris a les xarxes socials, ens vam posar en contacte amb la gerència de l´hospital per saber què estava passant» va dir ahir, a Diari de Girona, l´alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez (PSC). «Em va explicar que es va produir un col·lapse en un moment determinat a les urgències de Callela i que afectava l´Hospital de Blanes, però que no era cap situació fora del que és habitual en una època de canvis de temperatura, en la qual augmenten els problemes pulmonars i els constipats» va afegir el batlle.

Tot i això, Lupiáñez va avançar que tenen previst celebrar una trobada amb els alcaldes de la Selva marítima i del Maresme, per valorar si «realment hi ha mancances i quines són». «Depenent del que veiem valorarem si demanar una reunió amb el conseller de Salut» va afegir l´alcalde blanenc.

Des d´altres formacions polítiques, com Catalunya Sí Que es Pot, també s´ha tractat aquest problema. De fet ahir, el diputat Marc Vidal va reclamar que el Govern «recuperi» els serveis de salut que «s'han retallat» a la Selva marítima des de l'any 2011, com la prestació de serveis de guàrdia de Cirurgia i Traumatologia de l'Hospital Comarcal de Blanes.