La nova mesquita de Sant Hilari Sacalm podria estar a punt a finals d'aquest any o principis de 2017 i estaria ubicada en una nau de la zona industrial, segons va avançar ahir l'alcalde, Joan Ramón Veciana (Partit Independent de les Guilleries, PIG). «Esperem tenir acabats els tràmits urbanístics a la tardor i ja només faltarà la llicència d'activitats. Podria estar tot enllestit a finals d'aquest any o a principis del que ve» va explicar Veciana després de la reunió «de contacte» celebrada ahir a la tarda a l'Ajuntament amb el director general d'Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell.

Aquesta trobada va ser sol·licitada pel consistori a finals de gener, després de la polèmica que es va viure a la localitat, arran de l'aprovació -per part de l'equip de govern- de la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (POUM) per permetre que es pugui fer un ús religiós de les zones industrials. La decisió va generar la indignació d'un grup de veïns que s'oposaven al fet que la comunitat islàmica tingués l'opció de comprar i instal·lar un centre de culte a unes naus ubicades al carrer Sant Jordi. Veciana va desmentir aquest «rumor» i va explicar llavors que «s'estaven estudiant» altres ubicacions on instal·lar l'oratori islàmic fora del centre del poble i que ja s'havia contactat amb la Direcció General d'Afers Religiosos per tal de rebre assessorament en aquest tema.

«Ens han dit que ubicar el centre de culte al polígon és una proposta sensata, perquè està molt pròxim al poble i evitarà possibles molèsties o problemes d'aparcament» va valorar l'alcalde després de la seva trobada amb Vendrell. Segons Veciana, s'han escollit tres possibles ubicacions -no es van concretar quines- situades en diferents zones industrials. «A finals de març ens volem reunir amb la comunitat islàmica per mostrar-los aquestes opcions i que puguin valorar quina seria la millor per a ells» va dir el batlle, després de recordar que es tractarà d'una nau d'uns 250 metres quadrats i que de moment «no hi ha res tancat». Així mateix, Veciana va precisar que el canvi d'usos encara no és vigent, que haurà de passar novament pel ple per fer-ne l'aprovació provisional i que després, caldrà la validació per part de la comissió d'Urbanisme.

Per la seva part, el director general d'Afers Religiosos va constatar en el cas de Sant Hilari, traslladar el centre de culte a un polígon és «aconsellable» tenint en compte «la difícil trama urbana» del centre, amb carrers estrets. «L'oratori islàmic -ubicat ara al carrer Piscina- els havia quedat petit, i el que fa l'Ajuntament és ampliar les opcions. Això no vol dir que no es puguin instal·lar centres de culte al nucli urbà» va especificar Vendrell qui va lamentar que la «societat catalana desconeix les religions més enllà del catolicisme» i que és quan «no se sap res que es posen en marxa situacions de nerviosisme» com les viscudes a la localitat selvatana.

Taula per la Convivència

Durant la reunió, a la qual també va assistir la directora dels Serveis Territorials de Governació a Girona, M. Assumpció Rodríguez, es va tractar la proposta veïnal d'impulsar una Taula per la Convivència. «És una iniciativa que neix de la pròpia ciutadania, que s'ha de tractar amb molta delicadesa i l'estructura de la qual caldrà definir molt bé» va valorar Veciana qui va afegir que la intenció dels impulsors és que «s'hi vegin representades les diferents religions que hi ha actualment al poble» va concloure l'alcalde.