El president de la Corporació de la salut del Maresme i La Selva, Albert Fernández Terricabras, va proposar finançar un centre sanitari amb l'herència d'un dels seus pacients, segons una denúncia al jutjat de Blanes (Selva), a la qual ha tingut accés Efe.

La denúncia demana investigar un delicte contra la intimitat de les persones i un altre d'incitació als delictes de coaccions i apropiació indeguda, comesos presumptament per Fernández.

El denunciant -el regidor de Lloret de Mar, de la formació A Lloret sí que es pot, Paulino Gracia, a l'oposició- també demana que, per extensió, s'investigui els responsables de la Corporació per la custòdia que duen a terme de les dades personals.

Segons la denúncia, en una reunió amb l'ajuntament de Lloret de Mar Fernández va exposar que en el sociosanitari del municipi s'estava morint una persona molt rica i sense família i els va proposar que intervinguessin amb el moribund per heretar i sanejar les finances.

A la reunió estaven presents l'alcalde de Lloret, Jaume Dulsat; el regidor del PP Enric Martínez; el de CiU Joan Gou i el de Ciutadans Jordi Hernández.

Aquesta proposta de finançament va causar tanta sorpresa que es va tractar fins i tot en els plens de novembre del 2015 i de febrer del 2016, segons les actes de les sessions que aporta la denúncia.

"Estaríem davant, almenys, de la incitació a un delicte de coaccions (pressionar un moribund perquè atorgui testament), un altre d'apropiació indeguda per al Consorci i entenc també en aquest cas d'Administració deslleial", assenyala la denúncia.

A més, les dades aportades a la reunió permetrien identificar el pacient -es tracta d'un sociosanitari de petit volum-, cosa que vulneraria la Llei Orgànica de Protecció de dades.

En aquest aspecte, el denunciant fa notar la seva estranyesa perquè un administrador econòmic tingui accés a l'historial mèdic (restringit al personal sanitari) i a dades complementàries del patrimoni d'un malalt.

Aquesta "trencament" de la privacitat "permet assenyalar i identificar públicament una persona en l'últim tram de la seva vida per espoliar-la", afegeix.

Gracia tem que aquesta presumpta apropiació de dades, fins i tot en frau de legítims hereus, es pugui haver realitzat en altres ajuntaments des de Canet de Mar a Tossa de Mar.

La Corporació gestiona, a més del sociosanitari de Lloret de Mar, dos més a Calella i Blanes; dos hospitals comarcals, sis centres d'atenció primària i dos centres de rehabilitació.

Per aclarir els fets, es demana al jutge que prengui declaració a Fernández i que la Corporació aporti la relació de les donacions o herències rebudes els últims cinc anys.

També demana que s'acrediti una correcta custòdia de les dades personals amb els instruments que preveu la Llei.

El jutjat de Blanes s'ha inhibit del cas per competència territorial i l'ha traslladat al d'Arenys de Mar.