L'hospital de Blanes ha indemnitzat amb un milió d'euros un menor que va patir greus lesions cerebrals per mala praxi durant el part, segons va avançar el diari El País. Actualment el menor, que ja té 11 anys, té reconeguda una discapacitat del 80%.

Segons consta en la demanda presentada per la família, els facultatius van recórrer a un part instrumental -amb espàtules i fòrceps- per treure el fetus, que es trobava situat en el II pla de Hodge. En l'argot mèdic, aquests plans són unes línies imaginàries usades per dividir la pelvis i serveixen per situar on es troba el cap del nadó durant el procés del part. La literatura mèdica -apunta l'escrit judicial- sosté que només es poden utilitzar les espàtules i els fòrceps quan el fetus es troba per sobre del III pla de Hodge. Tot i això, en el moment en què es va procedir al part instrumental, el nadó encara era al II pla. «Va existir una mala praxi mèdica en realitzar un part instrumental quan la presentació fetal es trobava en II pla de Hodge», va apuntar l'advocat de la família i portaveu de l'Associació Víctima de Negligències Sanitàries (AVINESA), Rafael Martín Bueno.

Així, segons la demanada, «l'extracció fetal va provocar una hemorràgia intracranial al menor que va provocar les convulsions, l'epilèpsia i l'encefalopatia hipoxicoisquèmica que presenta actualment el nen». El petit pateix, a més de crisis convulsives recurrents i paràlisi total de braços i cames, un retard maduratiu de l'aprenentatge i el llenguatge. Tot i que la família va presentar la demanda i va sol·licitar l'examen d'un perit judicial, el cas no va arribar a judici, després que l'asseguradora de l'hospital acceptés un acord pel qual indemnitza directament la família amb un milió d'euros.