Arribar al punt més septentrional de tot Europa, el Cap Nord de Noruega, des de Breda, en només dos mesos i en bicicleta. Això és el que s´ha proposat com a repte personal el bredenc Oriol Boleda, de 42 anys, qui té previst recórrer uns 5.500 quilòmetres de l´1 de maig fins al 30 de juny, travessant: França, Alemanya, Holanda, Dinamarca i, finalment, Noruega. «Aquest estiu va llegir dos llibres -En Noruega, de León Lasa, i Rodamón, de Xavi Narro- que el van motivar per dur a terme, tot sol, aquesta aventura», va explicar la seva parella, Sandra Rossell.

I és que Boleda, que és originari de Tàrrega però viu a Breda des de fa 16 anys, va iniciar aquesta ruta el diumenge passat, des de la plaça de la Vila i actualment ja es troba a França, des d´on els problemes de cobertura i els 120 quilòmetres diaris de mitjana que ha de realitzar per poder complir el seu objectiu en dificulten la comunicació. Per això és la seva parella qui s´encarrega, des de la localitat selvatana, d´explicar les vivències d´aquest esportista aficionat a través del blog pedalantfinsacapnord. «M´envia les fotografies que fa amb el mòbil i em dóna els detalls perquè pugui escriure com ha anat cada etapa», va remarcar Rossell, qui no tornarà a veure el seu company fins a finals de maig, quan es trobaran a Amsterdam per descansar uns dies. Serà a partir d´aquest punt quan aquest ciclista selvatà travessarà tota la península danesa de Jutlàndia fins al punt més nòrdic de Dinamarca, des d´on abandonarà momentàniament la bici per agafar un ferri fins a Oslo. «Una vegada hagi arribat al Cap Nord, tornarà a Oslo, des d´on agafarà un avió per tornar a Catalunya», va precisar Rossell.

Una terra, la catalana, que Boleda tindrà ben present durant tot el viatge. Equipat amb un mallot on mostra un mapa on Catalunya ja apareix com a territori independent i amb una matrícula que plasma un missatge polític ben explícit -1714, freedom for Catalonia-, aquest bredenc, que també practica l´escalada i forma part del Centre Excursionista Sant Celoni, s´ha proposat «fer sentir la veu de part dels catalans a Europa», va remarcar Rossell.

Tampoc oblidarà Breda, ja que part del material que porta ha estat donat per alguns comerciants locals que han volgut formar part, d´alguna manera, d´aquesta aventura. «Una botiga de bicis local (Cop de Pedal) li va donar el mallot o una altra (5gr o +), una bossa de fruita seca», va comentar Rossell. «Algunes persones li deien a l´Oriol que busqués patrocinadors més grans, però ell va preferir ser conseqüent amb la seva filosofia de vida i promocionar el comerç local, encara que fos amb petites aportacions simbòliques», va afegir.

De moment, a Breda ja són molts els que segueixen bocabadats l´aventura d´aquest esportista local, mentre Boleda, qui mostra orgullós l´escut de Breda al mallot, pedala rumb a complir el seu repte: trepitjar la punta d´Europa.