El Fòrum Excel·lència de Lloret va concloure ahir després de quatre jornades de debats, en les quals han participat des d'expresidents com Rosalía Arteaga o l'uruguaià Luis Alberto Lacalle fins a tres premis Nobel -Ernesto Kahan (Pau), Ada Yonath (Química) i Erik Maskin (Economia). D'altres conferenciants destacats han estat els astronautes americans David Pettit i Ellen Baker.

La gastronomia ha tingut també un important pes en aquesta cita internacional, amb la presència, entre d'altres, del premiat Joan Roca del Celler de Can Roca. Pel Fòrum hi van passar més de mil persones i també s'hi han involucrat quinze universitats de tot el món. El director de la cita, José Ramón Calvo, va destacar ahir, que era l'últim dia, "l'èxit" obtingut en aquesta segona edició i "l'altíssim nivell" dels ponents, col·laboradors i patrocinadors.

L'expresidenta de l'Equador Rosalía Arteaga, que va participar ahir en l'últim dia del Fórum, va assegurar que està "sorpresa" pel pes de la situació de Veneçuela en la campanya electoral espanyola i ho va vincular a Podem. El premi Nobel d'Economia Erik Maskin en la seva intervenció es va referir a l'increment de la desigualtat que aprecia en la societat actual i va instar els governs a abandonar a llarg termini els criteris proteccionistes per integrar els desafavorits en l'economia dels diferents països.