La primera edició del Festival Internacional de Rumba Catalana (FIRC) de Tossa de Mar va congregar, dissabte passat a la Platja Gran, més de 3.000 persones, segons va valorar ahir el regidor de Festes, Ignasi Sallés. «Tot va anar rodat. El dia ens va acompanyar i calculem que van passar-hi més de 3.000 persones. Va ser tot un èxit i estem molt contents», va explicar el regidor tossenc, qui va remarcar que el públic era «de totes les edats». «Ens va sorprendre perquè també va venir molta gent gran i sobretot famílies, que és el turisme que ens interessa», va explicar Sallés.

El festival, organitzat onze mesos després que la Rumba Catalana fos declarada per la Generalitat Patrimoni Cultural i Música Popular i Tradicional de Catalunya, va començar passades les cinc de la tarda amb l'actuació de Landry el Rumbero i va seguir al llarg de la tarda amb els concerts de grups com Revolución, Sabor de Gràcia, Drumba2 o Tumbaos. Tot i això, el concert més esperat va ser el d'homentage a Rumba Tres, el grup local pioner de la rumba-pop catalana. «Van oferir un espectacle brutal», va recordar Sallés, qui va avançar que de cara a una pròxima edició hauran d'estudiar noves opcions com «augmentar els dies i/o modificar els horaris». «Volem que es converteixi en un festival de referència i que la rumba esdevingui patrimoni cultural immaterial de la humanitat per a la UNESCO», va dir l'edil.

Aquesta primera edició del Festival de la Rumba Catalana va coincidir amb la Festa Major d'estiu de Tossa, que oficialment arrencarà avui, a les vuit del vespre, al passeig mossèn Cinto Verdaguer, amb el pregó que realitzarà justament el grup Rumba Tres.