La presumpta banda de narcotraficants que des de la Selva abastien d'heroïna i cocaïna el clan de Son Banya, a Palma de Mallorca, ha passat a ser de 10 membres després que el fiscal del cas, Josep Maria Casadevall, retirés l'acusació per blanqueig de capitals que mantenia sobre la dona del suposat líder de la banda. Les altres modificacions del seu escrit de conclusions eren de poca entitat i no alteraven les peticions de fins a 13 anys de presó que sol·licita. Les defenses segueixen sol·licitant l'absolució per als seus processats.

La sessió del matí a la secció quarta de l'Audiència Provincial de Girona la van capitalitzar ahir els informes del fiscal i la primera de les defenses -Carles Monguilod-. El ministeri públic reconeix que les intervencions telefòniques són la prova més rellevant amb què compta -qüestionada pels advocats del processats- i va defensar-la recordant que cap dels acusats va sol·licitar realitzar una prova per intentar demostrar que no eren les persones que parlaven amb un argot particular sobre la compra, tall i distribució dels estupefaents on galls significava heroïna, ratxoles cocaïna, gestoria-punt d'adquisició, firma de finiquito-recollida de la droga, rodes-haixix i un llarg etcètera.

A través del seu informe el fiscal va tractar de convèncer el tribunal que malgrat els acusats parlaven amb clau, el material comissat per la policia quan va fer les entrades i registres en diversos domicilis de la Selva a finals de 2011 permet demostrar que existeix el tràfic de drogues, sobretot per l'abundant substància de tall que es va trobar per rebaixar la puresa de la cocaïna amb què treballava el grup. I també perquè quan un dels membres del clan de Son Banya va fer un viatge llampec en un dia per endur-se un gall amb avió el que va anar a buscar va ser una mostra de la droga ja que és impossible pujar un «gall de baralla» a la cabina d'un avió.

Tampoc es creu l'acusació pública que els processats poguessin tenir 180.000 euros en metàl·lic a a casa perquè no es fiaven del banc «quan al banc tenien 300.000 euros» o justifiquessin la possessió en metàl·lic de 50.00o euros per comissions de compra-venda de cotxes.

La primera de les defenses -Carles Monguilod- que representava el suposat líder, va tractar d'invalidar les proves de la fiscalia perquè entén que busca una sentència condemnatòria en base a «converses equívoques» que no estan corroborades per seguiments policials ni fotografies que demostrin que els acusats, en el cas que parlessin de drogues, realment acabessin adquirint-la i distribuïnt-la. «Es pot condemnar algú sense el comís de la droga i només amb converses críptiques? No», es va respondre el mateix lletrat. Monguilod també va aportar la sentència de l'Audiència Provincial de Palma de Mallorca en la qual es condemnava el clan de Son Banya perquè, en aquell cas, sí que es va comissar un quilogram d'heroïna però, tot i que el principal líder de la banda de la Selva també figurava en les converses, ni tan sols va ser jutjat.

En el cas de la banda de la Selva, la droga només es va trobar a casa d'un dels processats. Per tant, la defensa considera que el ministeri públic està fent una pirueta per «interpretar contra reu» les converses telefòniques intervingudes.