Aquesta setmana, coincidint amb l´inici de la temporada estiuenca, s´han instal·lat a les platges de Blanes uns nous elements que formen part d´una idea endegada per un grup d´alumnes de l´Institut S´Agulla amb el suport de l´Ajuntament de Blanes. Presentat amb l´eslògan La Platja no és el teu Cendrer, es tracta d´un projecte que s´ha posat en marxa com a prova pilot d´una nova matèria que entrarà a currículum d´ESO d´aquí a tres o quatre anys.

La nova matèria s´anomena Serveis a la Comunitat, que vol promoure que els alumnes experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l´exercici actiu de la ciutadania, i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat. El nom del projecte genèric que s´ha treballat és Una Platja sense Cigarretes, i l´han fet un grup d´alumnes de 3er d´ESO de l´Institut S´Agulla.

En total, s´han instal·lat 8 faristols amb cendrers reutilitzables: 2 d´ells a la platja de Cala Bona (Cala Sant Francesc) i els 6 restants al llarg de la platja de Blanes (entre la zona del Port i Sa Palomera). La mecànica és la següent: els fumadors que vagin a la platja han d´agafar els cendrers i dipositar-hi les burilles de les cigarretes. Quan marxin de la platja, els han de buidar a les papereres i tornar-os a dipositar en el faristol. Hi ha 18 cendrers en cada faristol, que estan situats just a l´entrada d´accés a la zona de platja on s´han instal·lat.