L'empresari Gustavo Buesa ha assegurat que les adjudicacions que l'Ajuntament de Lloret de Mar (Selva) va fer a la seva empresa, GBI Serveis, durant els anys 2007 i 2011 són "impecables i dins la legalitat". La Guàrdia Civil va detenir Buesa la setmana passada en el marc de l'operació Tro contra suposades contractacions públiques fraudulentes. Després de passar una nit a la garjola, va sortir en llibertat i aquest dijous ha passat a disposició judicial. A la sortida dels Jutjats de Blanes, Buesa ha explicat que ha respost totes les preguntes que li han formulat perquè no té res a amagar. "Hi ha molta tranquil·litat per part de l'empresa perquè sabem que el comportament ha estat impecable", ha afegit. També li han preguntat sobre les donacions de 550.000 euros a la Fundació CatDem, vinculada a CDC. "Les fundacions no adjudiquen absolutament res, un té la seva ideologia i el seu pensament i creu en aquest tipus de fundació que defensa la cultura i la gent més desafavorida", ha argumentat. A banda de Buesa, aquest dijous també han declarat al jutjat set investigats més.

L'empresari Gustavo Buesa, propietari de l'empresa de gestió de residus GBI Serveis, ha sortit poc abans de les cinc de la tarda del Jutjat d'instrucció número 2 de Blanes on ha declarat com a investigat sobre una suposada trama d'adjudicacions milionàries a l'Ajuntament de Lloret de Mar.

Buesa ha negat haver rebut cap tracte de favor per part de l'equip de govern quan l'any 2007 li van adjudicar la construcció del centre de tractament de residus i el 2011 GBI Serveis va guanyar el concurs d'un macrocontracte que abasta la gestió de les escombraries i la neteja de platges. "Tot el comportament de l'empresa ha estat impecable i dins la legalitat, per tant esperem que tot això passi com més aviat millor", ha afirmat Buesa en declaracions a l'ACN.

L'empresari ha explicat que ha respost a totes les preguntes que li han formulat al jutjat, el mateix que ja va fer quan li van prendre declaració a la comandància de la Guàrdia Civil de Girona l'endemà d'haver-lo detingut. "Ha fet una declaració extensa en tot el que se li ha demanat, no ha esquivat cap pregunta i ha dit la veritat sobre el que hi ha, a aquestes alçades no veiem que hi hagi cap indici d'una conducta irregular i molt menys delictiva", ha detallat l'advocat de Buesa, Carles Monguilod.

Com ja va passar durant l'interrogatori de la Guàrdia Civil, al jutjat li han tornat a preguntar a l'empresari sobre les donacions de 550.000 euros que va fer, en quatre anys, a la Fundació CatDem, vinculada a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Els investigadors sospiten que aquestes aportacions econòmiques podien servir per aconseguir tractes de favor. "Les donacions les tinc declarades a la comptabilitat de la companyia i són legals, no il·legals", ha assegurat. A més, ha recordat que "les fundacions no adjudiquen absolutament res" i ha justificat les donacions per una qüestió "d'ideologia".

Segons Monguilod, de les declaracions judicials dels tres testimonis citats aquest dijous -entre els quals dos exregidors de l'ajuntament durant els anys que es van fer les adjudicacions- "no es desprèn" cap indici de delicte. "El cas es troba en instrucció, el fiscal demanarà diligències de prova i nosaltres també, però espero poder demanar aviat que s'arxivi perquè no hi veig cap tipus de conducta delictiva", ha exposat l'advocat. Buesa ha negat sentir-se víctima de cap persecució relacionada amb la seva ideologia o els seus negocis.

Vuit investigats

En el marc de l'operació Tro, la Guàrdia Civil va detenir la setmana passada Gustavo Buesa i també a l'interventor de l'Ajuntament de Lloret de Mar, Carles Arbó, i el secretari municipal, Rafael Garcia. L'empresari va passar una nit als calabossos però els altres dos investigats només van estar detinguts durant les hores que van durar els escorcolls dels seus despatxos. Després, van quedar tots en llibertat però citats a declarar al jutjat.

Aquest dijous, aquests tres arrestats han passat a disposició judicial. No han estat els únics, el jutjat també ha pres declaració a cinc investigats (anteriorment anomenats imputats) més. Els hi atribueixen delictes de prevaricació, suborn, malversació de fons públics, frau o exempció il·legal, negociacions i activitats prohibides a funcionaris públics per abús en l'exercici de les seves funcions i tràfic influències.

Són l'exprimer tinent d'alcalde d'Urbanisme, Josep Valls, a qui també havien detingut durant l'operació Clotilde de tractes de favor amb una suposada trama de blanqueig de capital relacionada amb la màfia russa. El TSJC el va condemnar a vuit anys i mig d'inhabilitació i a pagar 300.000 euros de multa per prevaricació i suborn.

També han citat a declarar com a investigat l'expresident del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria. A Fauria, els agents del servei de vigilància duanera el van detenir arrel del cas Manga per la seva suposada vinculació amb una trama de corrupció que es lucrava a través d'adjudicacions públiques fraudulentes. Després de passar a disposició judicial a Lugo, va quedar en llibertat sota una fiança de 18.000 euros però investigat per delictes de suborn, prevaricació, tràfic d'influències, violació de secrets o malversació de fons públics, entre altres.

Un altre exregidor de l'equip de govern de l'aleshores alcalde Xavier Crespo (també condemnat pel TSJC pel cas Clotilde) que ha declarat aquest dijous és Ignasi Riera, que era responsable de l'àrea de serveis a l'Ajuntament de Lloret de Mar. "Estic molt tranquil perquè vam treballar intensament durant tot aquest període per tenir el millor contracte de neteja per prestar el millor servei als ciutadans de Lloret de Mar", ha dit Riera en declaracions als mitjans de comunicació. "Tinc la consciència tranquil·la d'haver fer la feia ben feta", ha conclòs.

També consten com a investigats una tècnic de Medi Ambient de Lloret de Mar, Anna Aulet; i l'apoderada de GBI Serveis i gerent de l'abocador, Raquel Castañón.