La Generalitat paralitza la tramitació del ramal de la MAT a Riudarenes

Els alcaldes de Santa Coloma i Riudarenes celebren la «fermesa» del Govern català

25.07.2016 | 07:11

El Govern català mantindrà paralitzada la tramitació del projecte actual per construir el polèmic ramal de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) a Riudarenes. Així ho va explicar ahir el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, qui amb l'estudi elaborat pel Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC) sobre la taula, va anunciar que la Generalitat mantindrà la suspensió del procediment per forçar Red Eléctrica a estudiar les sis alternatives proposades. El conseller creu que és «improbable» que Red Eléctrica se salti la Generalitat i va recordar que tenen signat un conveni de col·laboració que haurien de «trencar» per tirar endavant el projecte sense comptar amb el Govern. Baiget ja va avançar que es decanten com a «opció preferent» per a la reconversió de la línia de 132 kV que actualment uneix Juià-Salt-La Roca en una línia de 220 kV.

Baiget va presentar els resultats d'aquest estudi ahir als alcaldes de Riudarenes i Santa Coloma de Farners -Jordi Gironès i Joan Martí, respectivament- i, també, al president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu i va exposar les sis alternatives que l'estudi planteja i que evitarien que el ramal de la MAT a Riudarenes s'executi tal com està previst actualment i que ha despertat el rebuig dels veïns afectats perquè consideren que és un «atemptat» contra el territori. Per això, el conseller va anunciar que, després d'estudiar les conclusions de l'estudi encarregat, el Govern ha decidit mantenir la paralització de la tramitació del projecte actual. Així, va explicar Baiget, no emetran informes ni atorgaran els permisos ni les autoritzacions necessàries fins que Red Eléctrica hagi estudiat totes les opcions i s'hagin assegut a una taula per replantejar el projecte. «Ja hem traslladat l'estudi al Parlament i a Red Eléctrica i el que volem ara és que la companyia valori, com a opció preferent, la transformació de la línia de 132 kV de Juià a la Roca en una de 220», va explicar el conseller.

Si aquesta alternativa no fos tècnicament o econòmicament possible, Baiget insta Red Eléctrica a «valorar i estudiar» totes les alternatives que hi ha sobre la taula. «Mantindrem la suspensió del procés d'autorització del ramal fins que Red Eléctrica respongui el requeriment i valori totes les alternatives», va afegir Baiget.

«Improbable»

En aquest sentit, El conseller d'Empresa creu que és «improbable» que Red Eléctrica se salti la Generalitat i tiri pel dret o busqui una altra via per no tenir encallat el projecte. Baiget va recordar que tenen signat un conveni que Red Eléctrica hauria «de trencar» perquè van acordar prendre les decisions amb diàleg i consens. «No crec que vulguin fer una infraestructura amb l'oposició del territori i del Govern del país», va opinar.

També va descartar que l'Estat pugui fer algun tipus de decret o aprovació per permetre les obres. «És una competència de la Generalitat, no ho poden obviar ni assumir-la», va dir. Baiget va lamentar que ni Adif ni Red Eléctrica hagin facilitat als enginyers encarregats de l'estudi la informació demandada per tenir en compte totes les variables i opcions tècniques possibles.

El projecte actual ha despertat rebuig tant d'institucions com de les entitats del territori per l'impacte que tindria i el Parlament de Catalunya va instar el Govern, a través d'una moció aprovada el novembre del 2015, a replantejar i tornar a estudiar la necessitat de construir el ramal. Tot i que l'estudi avala la necessitat d'aixecar la subestació de Riudarenes, proposa alternatives per minimitzar l'estesa de la línia. «El soterrament és viable tècnicament, però el cost econòmic seria inassumible», va recordar el conseller. Per això, defensa la reconversió de la línia Juià-Salt-La Roca.

Per la seva part, l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, va celebrar la «fermesa» del Govern per, un cop fet l'estudi tècnic, posar-se al costat dels veïns i les institucions de la comarca per evitar que s'aixequi una infraestructura que «atempta contra el territori i la seva gent». En la mateixa línia, l'alcalde de Riudarenes, Jordi Gironès, va assegurar que el resultat de l'informe ha estat una «sorpresa» però avala el que durant anys han dit des del consistori, que la línia «és innecessària». «Ara, amb el Govern al costat, l'únic perill és que vinguin d'instàncies superiors i no se'ns faci cas, això seria lamentable», va concloure Gironès.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema