L'equip de govern de Riells i Viabrea (ERC-GIR-AM) preveu iniciar a finals del 2017 les obres necessàries perquè la urbanització Ordenació Riells i Viabrea s'ajusti a la Llei d'urbanitzacions i pugui ser recepcionada així dins el nucli urbà, una demanda històrica de fa unes dues dècades que es va començar a tirar endavant el 2009.

Així ho va avançar ahir l'alcalde, Josep Maria Bagot, qui va recordar que els veïns d'aquesta zona van demanar, per primera vegada, poder formalitzar la seva situació fa "uns 17 o 18 anys". "Cap a finals dels 90, els veïns van fer aquesta petició i el govern de llavors els va dir que, si actualitzaven la xarxa de clavegueram, podrien ser recepcionats, però no va succeir", va explicar Bagot, qui va precisar que aquest procés es va recuperar i tornar a tirar endavant el 2009, quan en una assemblea veïnal. Es va aprovar demanar una subvenció per als ajuts de la llei d'urbanitzacions. "El segon any que ho vam demanar, el 2010, ens van concedir 260.000 euros", va explicar el batlle, qui va subratllar que aquests diners han de servir, precisament, per fer les obres de condicionament necessàries per assolir els mínims obligats per llei. "S'ha de reparar el clavegueram, canviar els fanals o reasfaltar els carrers, entre altres actuacions", va concretar l'alcalde.

Segons Bagot, però, per fer aquestes operacions el consistori haurà d'avançar el 85% de l'import de l'ajut pendent, i els veïns n'hauran d'assumir una part, concretament, 6.000 euros per parcel·la -actualment n'hi ha 340- que es podran pagar en tres quotes. "Ara només falta aprovar el pagament fraccionat en la pròxima assemblea veïnal i convocar el concurs públic per poder arrencar les obres", va dir Bagot, qui preveu que es podrien iniciar "a finals de 2017" i que es farien en dues etapes.

En aquest sentit, el batlle riellenc va recordar que estava previst que els treballs comencessin el 2015, però que es van retardar per diferents motius. "El primer conveni el vam signar el 2010, però durant l'any i mig de govern municipal de tripartit (Entesa, PSC i CiU) tot va quedar paralitzat. Per això, no va ser fins al 2013 quan es va tornar a engegar tot", va subratllar l'alcalde. "Es va decidir llavors posposar l'inici de les obres dos anys, el 2017, per donar temps als veïns a assolir el pagament i deixar passar la crisi econòmica", va afegir Bagot, qui va celebrar que finalment es pugui complir "una reivindicació històrica".

Queixes d'un veí

Tot i això, no tothom veu amb bons ulls aquesta actuació. Un veí de la urbanització, Antonio Ramos, va criticar que siguin els veïns els que hagin d'assumir una part del cost d'aquestes obres. "Aquests carrers ja els hem fet i pagat tres vegades, i la majoria de veïns no es queixen perquè són jubilats", va dir Ramos, qui va criticar també la gestió municipal. "Anem de xoriçada en xoriçada, i no tenim drets, només l'obligació de pagar coses a preu d'or", va dir aquest veí, a qui Bagot va recordar que "tot aquest procés és voluntat dels veïns" perquè l'Ajuntament "no els obligava a res".