Quan em visiten amics o coneguts que coneixen poc o gens la Costa Brava Sud, sempre els aconsello que facin una volta i vagin fins a Tossa. Sovint, jo mateix els acompanyo. Els hi explico que, d´alguna manera, les cales i els rocams que l´envolten, tant pel sud com pel nord, reflecteixen molt més fidelment que Blanes i Lloret el que havien estat aquests paratges abans que el desenvolupament turístic en particular i l´urbanístic (?) en general els malmetessin. «Atureu-vos de tant en tant en alguna de les corbes o dels miradors de la carretera i gaudireu d´unes vistes extraordinàries», els dic. «Després, quan arribeu a la vila, passegeu pel castell i acosteu-vos al mirador sobre la platgeta d´Es Codolar». «Podreu entreveure el que fou fa anys la Costa Brava en estat pur. Res a veure amb el que us trobeu a Blanes, a Lloret i els seus entorns».

Si s´acaba fent el referèndum (ara temporalment impugnat i posposat) sobre la possible construcció del port esportiu i, sobretot, si acaba guanyant el Sí, ja no sé pas on podré adreçar els meus amics quan em visitin i preguntin on poden gaudir un tast de Costa Brava autèntica (salvatge?) aquí a la zona sud.

Pel que llegeixo i escolto, els partidaris del Sí i del No estan molt igualats. Personalment, si pogués votar, ho faria al costat dels que s´oposen al port. No només per poder seguir recomanant als meus convidats les excursions a Tossa, sinó perquè no m´acabo de creure això que la temporada turística generi ingressos i dinamitzi la vida i l´economia del municipi, només durant dos mesos. I que durant la resta de l´any la gent es vegi abocada a la precarietat.

L´atractiu de Tossa, més que cap de les altres dues viles veïnes de la Costa Brava Sud, rau, encara i en bona part, en la relativament poca degradació que han sofert els seus entorns i els seus paisatges. Per això, caldrà veure com evoluciona tot plegat. Tot i que, pel que sembla, els interessos d´uns quants podrien acabar, un cop més, malmetent un altre tram de les imatges que fa una pila d´anys es van convertir en el principal reclam i objectiu per a tants visitants. Malmetent el que, d´alguna manera, és patrimoni de tota una comarca.