Quatre cadells de gos recollits a Riells i Viabrea. Dos més, a Maçanet de la Selva; i quatre cries de gats trobades al costat d'un contenidor d'escombraries a Sant Feliu de Buixalleu. I tots ells abandonats només en els últims tres dies.

Una situació dramàtica que, segons lamenta el Centre d'Acollida d'Animals de la Selva (CAAS) ja és «habitual» durant aquesta època de l'any. «Quan arriba la calor, els gossos i els gats comencen a parir i ara que s'acosta l'estiu les cries són abandonades perquè ja tenen uns dos mesos i als propietaris els 'sobren'» explica el responsable del CAAS, Miguel García, qui subratlla que aquesta problemàtica a la comarca selvatana, es pateix dia sí, dia també.

I això -avisa- sense tenir en compte els animals adults que són rescatats diàriament i que es poden comptar per desenes. «Només avui (ahir) hem recollit quatre cadells a Riells i Viabrea, dos gossos de raça petita, a Arbúcies i a Lloret de Mar i un gos a Breda», relata García, qui assegura que estan «desbordats».

Cadells que, tal com va avançar el mateix García a Diari de Girona el passat mes de març, són abandonats majoritàriament en urbanitzacions. «Quasi tots els trobem dins de caixes de fruites o verdures al costat de contenidors, perquè qui els deixa sap que passarà el camió de recollida de brossa i els trobaran», recorda el responsable del centre, qui detalla que la setmana passada es van trobar sis cadells a la urbanització Residencial Park a l'altura de Lloret de Mar.

El mateix dia es van trobar dos cadells de gos més a Anglès i un altre, a Hostalric. «És molt difícil saber de qui són», diu el responsable de l'entitat en relació a la possibilitat de sancionar als propietaris dels animals, qui relata que el «problema» de les urbanitzacions és que molts gossos no estan esterilitzats i «entren i surten contínuament sense cap control».

I és que, com a exemple, a finals de març es van trobar 10 cadells abandonats al costat d'un contenidor a la urbanització de Can Fornaca a Riudarenes i cinc més dins un contenidor de deixalles a la urbanització Regent Parc de Fogars de la Selva en només un cap de setmana. «Si no poden esterilitzar-los que ens truquin a nosaltres en lloc d'abandonar-los», demana García.

Més gossos «perillosos»

L'altre gran problema que ara ha d'afrontar aquesta entitat és l'augment dels animals «potencialment perillosos» que arriben al centre i que no són adoptats. «Ara mateix entre un 40% i un 50% dels gossos que tenim són de races considerades perilloses», precisa García, qui destaca que estan «col·lapsats».

«No donem l'abast perquè cada dia n'arriben més i més i és difícil trobar adoptants perquè la llei és molt estricta amb aquestes races i calen llicències», especifica. Tot i això, recorda que aquests animals són «normals». «Un gos pot tenir molt mal caràcter i no ser d'aquesta raça», remarca. De moment, per buscar una solució conjunta, el portaveu del CAAS es vol reunir amb altres centres catalans en la mateixa situació i entre tots intentar pressionar l'Administració pública perquè els ajudin.