Després de dues setmanes de malson marcades per resolucions judicials, indignació política i social i manifestacions espontànies, finalment ahir Blanes va poder celebrar la sisena edició de l'Ensorra't', el Festival de Música Jove a la platja. I és que el matrimoni que el passat 6 de juliol va presentar la denúncia contra l'esdeveniment al jutjat de Girona que va provocar la seva suspensió cautelar, va decidir ahir al matí, retirar-la. «Ens han comentat que eren conscients que estaven fent mal a la Festa Major de Santa Anna i que això no ho volien» va explicar el regidor de Joventut, Joel Comas (CiU) qui juntament amb l'alcalde, Miquel Lupiáñez (PSC) i una representant del Consell Local de Joventut (CLJB), Alba Rams, es van reunir ahir al matí amb els denunciants per intentar resoldre el conflicte.

Durant la reunió, que es va fer al domicili del matrimoni, el batlle blanenc els va explicar que tant el consistori com els organitzadors «entenen» que l'Ensorra't' «podria causar molèsties als veïns que viuen a les rodalies». Cal recordar que aquests veïns asseguraven a la denúncia que durant l'edició del 2016 van patir «crisis d'irritabilitat, suors, palpitacions, dolor a les orelles i sordesa».

Així mateix, Lupiáñez i Rams van condemnar la manifestació espontània que es va produir dijous a la nit davant la casa del matrimoni després de fer-se pública la resolució judicial i la consegüent suspensió del Festival. Unes accions que l'alcalde va titllar «d'intolerables». «També ens van demanar que seguíssim aplicant mesures per minimitzar l'impacte acústic del festival» va ressaltar Comas qui va especificar que després de mitja hora de conversar, i de firmar un manifest d'acord, el matrimoni va anunciar que retirava la denúncia.

Segons el consistori a més, està previst que, a petició d'aquests veïns, es realitzi un estudi sonomètric en el seu domicili. «Ha estat una conversa tranquil·la i s'ha arribat a un acord de manera pacífica» va destacar el regidor de Joventut.

Programació prevista

Tan bon punt es va confirmar que el festival es podria celebrar, els organitzadors i l'ajuntament es van posar a treballar per intentar tenir-ho tot a punt per a la nit. «No teníem cap equip de so i d'il·luminació, i hem hagut de desmuntar el del casal de joves Morralla i portar-lo cap al passeig de Mar» va relatar Comas, entre altres inconvenients provocats per la suspensió judicial. També els membres del Consell de Joventut -format per diverses entitats juvenils del municipi- van moure tots els fils possibles per poder tirar endavant la programació tal i com estava prevista abans del conflicte. Tot i així, ahir només es va poder comptar amb un dels tres grups de versions -Pelukass- que s'havien contractat per obrir el festival.

Avui però, la programació es podrà desenvolupar amb normalitat, a partir de dos quarts d'onze de la nit, amb les actuacions de Incombustibles, Funkiwis i Klischée. Seguirà demà a un quart de dotze de la nit -a causa del concurs de Focs d'Artifici- amb el concert de Rise Up i diversos d'js. El rap combatiu de Lágrimas de Sangre omplirà la nit del 24 mentre que la del 25, vigília de la festivitat de Santa Anna, anirà a càrrec de Punks&Company o Itaca Band, entre altres formacions.

«Volem demanar tranquil·litat i respecte als veïns perquè ells l'han tingut per nosaltres i ens han fet costat quan més ho hem necessitat» va destacar un dels representats del Consell de joves, Isaac Martín qui va recordar que dijous, abans del ple, desenes de persones es van reunir de manera espontània davant la casa de la vila per protestar contra la decisió judicial i per donar-los suport.

També a través de les xarxes socials, usuaris d'arreu del territori gironí van mostrar la seva disconformitat amb la mesura i un veí de Blanes, fins i tot, va iniciar una recollida de firmes per donar suport a l'Ajuntament.

Futures accions de futur

Tot i això, el jove va puntualitzar que «el mal ja està fet» i que tindran «més pèrdues econòmiques de les previstes». «Molts grups venien de fora i s'han hagut de comprar bitllets nous» va ressaltar Martín. El Festival compta amb un pressupost de 33.000 euros.

Per això aquest conflicte podria no estar resolt del tot. Segons Martín, després de la celebració del festival i de la Festa Major de Santa Anna, els seus organitzadors es reuniran per valorar si tiren endavant o retiren les peticions relacionades amb els denunciants que van manifestar el dijous en el ple municipal. Entre elles, que l'Ajuntament «emprengui totes les mesures legals pertinents contra les persones denunciants, metge i jutge pels danys i perjudicis econòmics i de caràcter emocional» patits per les persones i entitats que organitzen l'Ensorra't i que siguin declarats persones non grates.