El 8 d'abril de l'any 1993, a les quatre de la matinada, una explosió va posar fi a la vida de cinc veïns de Caldes de Malavella: quatre adults i un menor. Aquest diumenge es compliran 25 anys d'aquell tràgic succés que va colpejar la petita població selvatana. Per recordar-ho, el consistori ha organitzat un acte de commemoració que es farà demà a les deu del matí a davant el lloc dels fets: els pisos de Nostra Senyora de la Llum coneguts popularment com les cases del «butano». «Caldes no oblida aquesta tragèdia i, per això, hem volgut fer aquest acte en memòria de les víctimes i les seves famílies», va explicar ahir l'alcalde, Salvador Balliu, qui va afegir que serà un «acte senzill» durant el qual es plantarà una olivera.

Els fets es van produir a les quatre de la matinada del dijous 8 d'abril de 1993, quan una explosió accidental de gas butà va causar l'esfondrament de diversos pisos. La runa va atrapar molts dels veïns de l'edifici, cinc dels quals van morir, dos més van quedar ferits de gravetat i sis van patir diferents fractures i lesions.

Segons va publicar en aquell moment Diari de Girona, l'explosió es va produir per una fuita de gas en el domicili de Fernando Cuns Ferreira, de 32 anys, qui va patir cremades de segon grau en el tretze per cent del cos. Aquest veí havia d'abandonar el pis el mateix dia que es va produir la tragèdia, ja que l'acabava de vendre a un veí de Caldes i es traslladava a viure a Galícia, on ja hi tenia els pares, l'esposa i el fill. El seu apartament estava situat en el segon pis d'un edifici de tres plantes i 12 habitatges construïts als anys 60 i ubicat a 150 metres de la planta d'envasament de Butano que no va quedar afectada.

L'explosió va provocar l'esfondrament del tercer i el segon pis sobre el primer, que també va cedir a causa del pes. En aquesta planta baixa hi vivia el matrimoni format per Joan Moreno González, de 42 anys, i Dolors Reina Morales, de 38, amb el seu fill Joan, de 15 anys. Tots tres van morir. La filla del matrimoni, Dolors Moreno, de 14 anys, es va salvar perquè en el moment dels fets es trobava de colònies a Tarragona. També van perdre la vida Francisco Botello Rodríguez, de 43 anys, i Francisco Aragúndez Gómez, de 39 anys. Els dos ferits greus van ser Fernando Cuns i Maria del Mar Ramos Callejó, de 17 anys, que va patir una lesió medul·lar.

L'enterrament de quatre de les vítimes -la família Moreno Reina i Francisco Botello- es va celebrar tres dies més tard, a la parròquia de Sant Esteve de la població i va ser oficiat pel bisbe de Girona d'aquell moment, Jaume Camprodon. Hi van assistir més de 2.000 persones en una localitat que el 1993 tenia 3.200 habitants. La cinquena víctima, Francisco Arangúnez, va ser enterrada a Callela, d'on era originari. L'edifici afectat per l'explosió va ser enderrocat una setmana més tard i dotze famílies es van quedar sense casa. Un mes després del succés, els veïns de Caldes van organitzar dos concerts solidaris -un de música catalana i l'altre, de clàssica- per recollir fons per a la reconstrucció dels habitatges «del Butano» afectats.