Dia gris a les comarques gironines el d'ahir, amb temperatures molt baixes després de l'entrada duna bossa daire fred i de les últimes pluges. Una de les parts positives daquestes precipitacions es va poder veure ahir a Susqueda i és que es va començar a desembassar el pantà després d´uns dies amb un volum de més del 96%.

La maniobra dalliberament de cabal durarà fins avui a les vuit del matí. Aquest moviment a lembassament haurà provocat que el cabal assoleixi 80 m3/segons durant gairebé un dia i avui al matí retornarà a l'habitual fins als 10 m3/s. Aquesta mesura va provocar que el Cecat del departament d´Interior alertés els municipis de la Cellera de Ter, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Anglès, Bescanó, Sant Gregori, Salt i Girona de la possibilitat d´increment del nivell del Ter al seu pas pels seus territoris.

Cal recordar que arran de les pluges i el desgel l'embassament va arribar gairebé al 97% de la seva capacitat quan fa només un mes amb prou feines superava el 50%. Aquesta obertura de comportes es farà un cop a l'any i com ja va avançar Diari de Girona té com a missió fer créixer el riu per afavorir la natura, sobretot els boscos de ribera, on normalment arribaria menys aigua.

En paral·lel, el dia d'ahir va ser més de finals de tardor que de mitjans de maig a les comarques de Girona. I és que la província es va llevar amb temperatures mínimes molt baixes. Per exemple, a Girona ciutat es va arribar als 3,7 graus mentre que en zones del Pirineu s'han assolit registres negatius, com a Setcases de -7,2 i -8,7 a Alp.

La baixada de registres es va donar després d'un episodi de pluges i tempestes durant el diumenge a molts punts de la demarcació i que ahir va seguir a la tarda fent caure els termòmetres gairebé 10 graus en poques hores. Per exemple, Girona passava d´una màxima de 18,4 graus a les onze del matí a 11,6 graus a les quatre de la tarda, a Olot de 16,3 a 10,4 graus en el mateix període o Santa Coloma de Farners de 18,5 a 11,2.

Les baixes temperatures permetran que la nevada que va caure aquest cap de setmana en punts del Pirineu es mantingui sobre el terreny. I és que en punts del Pirineu es van llevar amb registres per sota dels zero graus de finals de tardor. Per exemple a Puigcerdà es va arribar a un valor mínim de 0,9 graus o a Das a -2.

A l'interior també va ser un matí d'anar abrigat. Per exemple, les temperatures al Baix Empordà a punts com a Cruïlles el termòmetre van quedar curtes i es van enfilar poc, 3,5 graus, o a Vilobí, amb 3 graus. En canvi, les màximes van superar els 18 graus en diversos punts però no es van superar els 20 i ràpidament van caure.

A Núria, on més ha plogut

Les pluges de les últimes hores han deixat registres alts de precipitació. Segons les dades de precipitació acumulada durant el cap de setmana, Núria encapçala el rànquing a Catalunya amb 85 litres. En quart lloc, Anglès, amb 62,1 litres i en sisè lloc, Santa Coloma de Farners, amb 60,9 litres.

Núvols i pluges localitzades

La previsió meteorològica apunta a una pujada molt lenta de les temperatures de cara a les següents hores. I per als dies vinents, s´apunta que el temps serà més tranquil però amb núvols i ruixats sobretot cap al nord de Girona.