El valor comercial de les dades sobre l'activitat dels usuaris que recullen cercadors com Google i la polèmica al voltant de la informació que acumulen xarxes socials i telèfons intel · ligents són raons suficients per repassar alguns consells pràctics per millorar la privacitat en línia i afrontar el debat social que exigeix.

1. Seguretat elemental

No faciliti les seves dades reals en línia si no és imprescindible i està segur que tracta amb un lloc fiable. Reservi el correu electrònic principal per als contactes assegurances i tiri mà d'un correu electrònic secundari per a la resta. Activeu el firewall de l'ordinador contra accessos no desitjats des d'internet. I si té wi-fi a casa, posi-li contrasenya.

2. Navegador privat i fiable

Utilitzeu el mode privat del navegador o esborri manualment el rastre si altres usuaris fan servir el seu ordinador, i no emmagatzemi contrasenyes de forma automàtica. La manera https del navegador fa més fiable la connexió amb molts llocs web.

3. Galetes i do not track

Elimineu periòdicament les cookies que s'instal · len a l'ordinador en navegar. Firefox 4 va ser el primer navegador amb funció Do Not Track, que impedeix a les empreses publicitàries seguir l'activitat a la xarxa. Utilitza programes antyspyware-hi ha molts gratuïts-per netejar l'equip de possibles agents espies.

4. Xarxes socials

Ajust seu perfil a les xarxes socials a les dades i els nivells recomanables i limiti l'accés a ells a persones conegudes. Llocs com profilewatch.org analitzen el grau de privacitat del compte a Facebook, mentre que reclaimprivacy.org / i reppler.com aporten eines per controlar la imatge. Last Night Never Happened ("ahir a la nit mai va passar", a dalt, la icona) és una aplicació que permet esborrar fotos i missatges publicats a Facebook i Twitter i que es desitja eliminar (http://lastnightapp.com/).

5. Equilibri

Bona part dels serveis del futur-ofertes personalitzades, anuncis en funció de la localització, intercanvi immediat d'informació-precisaran dades dels usuaris. Aquest argument, però, hauria de conviure amb el dret a triar el grau d'anonimat. La privacitat total a la xarxa no existeix, però descuidar pot ser fatal.