Les xarxes socials s'han convertit en els últims anys en una eina indispensable per a la majoria dels adolescents. El nombre d'amics, la quantitat de comentaris en el tauler i la pujada de fotos cada vegada més personals han fet de les xarxes socials una eina indispensable en la interacció dels joves.

Segons Félix Moral, professor de Psicologia Social de la Universitat de Màlaga (UMA), aquesta forma de socialitzar es troba en l'actualitat en el seu punt més àlgid. Moral també destaca que les xarxes socials s'han convertit en "gairebé una necessitat" per als joves i no tan joves que els permet portar la interacció social a un diferent pla.

El nombre d'amics a les xarxes socials arriba en molts dels casos a les tres xifres i encara que gran part dels joves reconeixen que a penes coneixen la major part d'aquests amics, comparteixen amb ells tot tipus d'informació privada.

La psicòloga María José Zoilo afirma que aquest ús excessiu de les xarxes socials i de compartir qualsevol tipus d'informació és una cosa peculiar que cada vegada s'està formalitzant més. L'adolescent mitjà que ara no és conscient dels perills que pugui comportar internet "creixerà, tindrà un treball i fins i tot una altra parella i pensarà ara què faig amb això?" Segons Zoilo.

'Tuenti', 'Twitter' i 'Facebook' són les xarxes socials preferides pels joves espanyols encara que únicament la primera regula l'edat d'accés a la pàgina. No obstant això aquesta llei no impedeix que els més petits puguin falsificar la seva data de naixement per accedir a aquesta xarxa social.

La cara fosca

L'obsessió per aconseguir el major nombre de comentaris o "m'agrada" combinada amb la ingenuïtat de molts joves fa que aquests comparteixin cada vegada informació i fotos més privades, el que fa de les xarxes socials una arma perillosa.

Els rumors i falses afirmacions que es publiquen a la xarxa són un altre dels grans problemes d'internet. 'Ask', un programa a través del qual es fan preguntes anònimes sobre algú i tothom qui vulgui pot respondre sense revelar la seva identitat ha desencadenat autèntics linxaments a internet.

Tot i això, Félix Moral afirma que no tot és negatiu dins de les xarxes socials ja que molts joves arriben a una popularitat que no hagués estat possible sense elles i l'ús excessiu d'aquestes es normalitza amb el pas del temps i el desenvolupament dels usuaris. No obstant això per evitar aquests problemes que comporta internet cal conscienciar els adolescents del bon ús de les xarxes socials i de la importància de la privacitat.