Representants dels sectors econòmic i polític gironí van acceptar en general ahir la decisió presa per la cúpula de Caixa Girona, amb recomanacions diverses, centrades sobretot a mantenir i millorar els avantatges per als gironins i a continuar amb l'Obra Social. Menys van ser els que van mostrar-hi desconfiança o oposició. El més contundent va ser un exdirector general de l'entitat, que va qualificar la fusió d'"error". La següent és una mostra de les reaccions que va suscitar la que ahir va ser la notícia del dia a Girona.

domènec espadalé

president de la cambra de comerç de girona

S'ha de poder oferir a les empreses gironines encara més fons de finançament"

Espadalé considera que la decisió que pràcticament ha estat presa per Caixa Girona serà "el millor que es pot fer en aquests moments". Malgrat que no vol mullar-se entorn l'opció més idònia de fusió, el president de la Cambra de Comerç de Girona afirma que ara mateix no hi ha cap més alternativa que fusionar-se, "perquè el Banc d'Espanya així ho ha promogut". Això sí, Espadalé demana que "es faci el màxim de bé, sense perdre la identitat", cosa que, afegeix, implica tant mantenir l'Obra Social de l'entitat gironina com "que els empresaris es beneficiïn fins i tot més que fins ara de tenir una institució de casa nostra". Caixa Girona serà més potent amb la fusió, aclareix Espadalé, i això ha de beneficiar les empreses gironines, amb més fons de finançament a la seva disposició.

iñaki frade

president de pimec girona

Es podran mantenir els crèdits al territori i reduir costos corporatius"

El president gironí de la patronal catalana que representa les micro, les petites i les mitjanes empreses afirma que el més important de tot és que "es que es mantingui el crèdit al conglomerat d'empreses de les comarques gironines". Això, explica Frade, no quedaria assegurat sumant Caixa Girona amb Caixa Catalunya. En canvi, segons el representant de Pimec, si l'entitat gironina es fusiona amb les caixes de Terrassa, Sabadell i Manlleu, "que tenen els punts de feina molt localitzats a les seves àrees territorials", sí que serà possible. "Crec que es guanyarà quant a sinergies, i mentre que es podrà mantenir el crèdit de les petites i mitjanes empreses dels territoris, també es podrà reduir costos corporatius, que són de les centrals, no de les sucursals". Així, diu Frade, serà possible mantenir molt millor els llocs de treball i aconseguir rendibilitats superiors. "Si a més s'aconsegueix l'ajuda del Banc d'Espanya per superar la crisi, hauríem d'estar d'enhorabona", afegeix. Pel president de Pimec Girona, si algú farà un esforç seran els consellers: "Probablement molts d'ells, executius de primera línia, deixin de ser-ho", subratlla.

joan vergés

director general de caixa girona entre els anys 1962 i 1988

Totes les fusions acaben en extorsions, i el que es pacti acabarà en res"

Vergés es manté ferm en la seva posició contrària a una fusió de l'entitat gironina. Ho considera un "error" i confia que, quan la decisió del consell d'administració passi per l'assemblea general, els membres d'aquesta girin la truita. "Caixa Girona té capacitat per ser independent, per anar en solitari", assegura Vergés, que afegeix que "totes les fusions acaben en extorsions". L'exdirector general de l'entitat desconfia dels acords que es puguin prendre en aquest moment: "Tot allò que es pacti ara, d'aquí a uns anys haurà acabat en res", sentencia.

xavier ribera

president de la cambra de comerç de palamós

És positiu estar a primera línia de les fusions en aquest moment"

Ribera veu "positiu" que Caixa Girona es comenci a moure, que en aquests moments "estigui a primera línia de les fusions" i que apunti a projectes concrets, siguin els que siguin. La fusió era inevitable, diu Ribera, i si no es fa aviat, "ara que es té capacitat de negociar i exigir que es protegeixi la territorialitat", es podria perdre oportunitats. Ribera mostra la seva "plena confiança" amb les persones que hi ha al capdavant de l'entitat. "Estic convençut que ho faran el millor possible", assegura.

joan puig

president de la cambra de comerç de sant feliu de guíxols

És una fusió més adequada que l'opció d'unir-se a Caixa Catalunya"

El president de la cambra baixempordanesa creu que Caixa Girona està fent "allò que hauria de ser". Puig també opina que la fusió és inevitable, i que dur-la a terme amb les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu és més adequat que unir-se amb les de Catalunya i Tarragona. La fusió amb caixes no tan fortes però menys endeutades, diu Puig, "mantindrà millor la personalitat de Caixa Girona dins del territori" i serà "segurament menys sagnant de cara als treballadors".

jordi comas

president de foeg

No hi ha prou motius però ho respectem i demanem molta cura"

El president de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona, Jordi Comas, manté que "no hi ha prou motius per a una hipotètica fusió i la conseqüent desaparició de Caixa Girona". Malgrat tot, diu, la FOEG té "un gran respecte per la decisió que pugui prendre el consell d'administració per salvaguardar problemes futurs i per tenir més musculatura financera". Això sí, Comas pensa que "cal ser molt curosos amb el procés de negociació, perquè les altres tres caixes tenen uns òrgans de govern que provenen del sector privat, mentre que els de la nostra provenen del públic". Això, recalca Comas, podria provocar una"disfuncionalitat" que cal evitar.

antoni castells

conseller d'economia i finances de la generalitat de catalunya

Cal fer que aquest procés acabi bé, que no passi com ha ocorregut històricament"

El conseller d'Economia, Antoni Castells, considera necessària la "racionalització" i la "simplificació" del mapa de caixes a Catalunya, sobretot en un moment en què "moltes entitats tenen la necessitat de recapitalització, i per fer-ho han d'entrar en processos de reforçament corporatiu". Davant d'això, diu, el Govern no s'ha pas de mantenir completament al marge, però tampoc ha de "potinejar", sinó "incentivar, orientar el procés, i fer que arribi a bon port, que hi hagi un mapa de caixes millor i més potent a Catalunya". "Hem de fer que aquest procés vagi bé, que en sortim reforçats, i que no passi el que ha passat històricament, que en l'acabament d'altres crisis Catalunya ha perdut trumfos", opina Castells. Així ho va manifestar ahir en una entrevista a l'emissora Rac1.

Eudald casadesús

President de ciu a les comarques gironines

Cal preservar l'essència de l'entitat i és millor la fusió amb entitats d'igual mida"

El president convergent creu que amb la fusió cal preservar els elements essencials de l'entitat que, detalla, són dos: l'impuls de l'economia gironina i l'Obra Social. "No entraré a valorar la decisió que es pren, ells en tenen totes les dades, però sí que m'agradaria destacar dues funcions que ha tingut Caixa de Girona des de la seva fundació: l'impuls de l'economia gironina i l'Obra Social, i crec que s'haurien de preservar", opina. Casadesús reitera que una entitat com Caixa Girona és molt important per als empresaris gironins i més en aquest moment: "El teixit gironí està passant un moment difícil, i si té una entitat al costat que l'ajudi a tirar endavant és molt més fàcil. Per això és important preservar aquest element", recalca. Per altra banda, el polític convergent també reconeix que quan hi ha una estratègia de fusió d'aquestes característiques, "d'entrada és millor que et puguis fusionar amb entitats de la teva mida per mantenir els trets propis".

Joan Boada

President d'ICV a les comarques gironines

Que es destinin més diners a l'Obra Social i s'obrin més a donar crèdits"

El líder d'Iniciativa a les comarques gironines es mostra favorable a la fusió, ja que considera que, "segons es diu, és la millor manera de superar la crisi". Ara bé, des d'Iniciativa el que es demana a la nova caixa és que "augmentin els diners destinats a l'Obra Social i, sobretot, un element més important encara, que les entitats estiguin més obertes a donar crèdits". "Si l'argument és que es fusionen per sortir de la crisi, crec que el més important i necessari és que facilitin la concessió de crèdits a persones individuals i a empreses, i això sí que ajudaria a sortir de la crisi més ràpid", conclou Boada.

Enric millo

President del Partit Popular a Girona i diputat al parlamnent

Hi estic d'acord, però cal reduir la politització que mantenen les caixes"

El polític del Partit Popular ha estat partidari de les fusions en genèric des del primer moment, ja que creu que es necessita "un sistema financer fort, solvent i competitiu" i les fusions van en aquesta línia. "Jo de les fusions, ja n'era partidari en general. Però si analitzem aquesta fusió en particular, crec que serà positiu, perquè tot apunta que es treballa per una entitat més gran i més forta", subratlla. Millo també indica que, tenint en compte les caixes que integren el pacte, pot ser "que Caixa Girona lideri tot aquest procés". Ara bé, el president popular subratlla també que "en l'acord és important que es garanteixin, i així sembla que serà, els elements bàsics de Caixa Girona: mantenir la territorialitat i el caràcter fundacional de l'Obra Social que tenen totes les caixes". Finalment, com a element negatiu, Millo destaca l'excés de politització que encara mantenen les caixes: "Si hi ha alguna cosa que fa falta, dins d'aquest procés, és reduir la politització que encara mantenen les caixes. Caldria menys politització, però mantenint els elements més importants com són la territorialitat i l'Obra Social", reflexiona. En un moment com l'actual, de crisi econòmica, cal fer entitats que puguin competir en el mercat financer, "i han de ser fortes a Catalunya, a Espanya i a Europa", diu Millo.

Joaquim nadal

secretari primer del psc a les comarques gironines

Calen decisions amb criteris financers i no perdre la identitat gironina"

El primer secretari del PSC de Girona, i conseller de Política Territorial i Obres Públiques, es remet a la postura difosa recentment pels socialistes. L'opinió del partit és que els òrgans de les caixes han de prendre decisions "en funció de criteris financers". Decisions que, diu el PSC, no han d'anar en detriment de la identitat ?territorial de l'entitat gironina.

Josep Carrapiço

president d'ERC de les comarques gironines

Girona no pot perdre pes a la futura caixa i cal saber si es perdran llocs de feina"

El líder d'Esquerra Republicana de Catalunya a les comarques gironines mostra certes reticències davant de la fusió de les entitats, ja que, indica, "caldria veure si és necessària aquesta fusió". Tot i això, Carrapiço adverteix que "el més important és saber el paper que tindrà Girona en el nou pacte, ja que caldria mantenir la idiosincràcia de Caixa Girona". "Girona no pot perdre pes en la futura caixa", concreta. Finalment, també planteja alguns dubtes respecte a la nova entitat, que assegura que preocupen els republicans: "Què passarà amb les sucursals de les entitats a Girona? Es perdran llocs de treball? L'Obra Social se seguirà fent?".