Una dona de 41 anys, Rosa Mascarreras Casas, va morir dimecres a Ultramort possiblement a causa dels gasos emesos per un generador que tenien engegat a casa a causa de la manca de subministrament elèctric. Els seus pares, de 70 i 67 anys, romanen ingressats a l'hospital de Palamós, on van arribar en estat greu. El matrimoni va haver de rebre tractament a la cambra hiperbàrica per eliminar les toxines que van aspirar.

Un total de 105 persones han resultat intoxicades en els últims dies a causa de la mala combustió dels sistemes alternatius de calefacció que els habitants de les comarques gironines han fet servir per combatre el fred, com generadors domèstics i brases.

Un veí va trobar la porta de la casa de la família d'Ultramort oberta: probablement la tenien així perquè la casa es ventilés. Va entrar a fer una ullada i va trobar-se les tres persones inconscients. Per a la més jove no es va poder fer ja res. A l'espera dels resultats de l'autòpsia, la presència d'un generador al domicili indica que, amb tota seguretat, el monòxid de carboni emès per la màquina va ser la causa de la mort de la dona. I és que la família tenia l'aparell dins la casa, cosa que en general és molt poc recomanable i a més molt molesta, ja que són molt sorollosos.

La mort de la veïna d'Ultramort va trasbalsar ahir aquest petit municipi d'aproximadament 200 habitants. L'alcaldessa, Maria Gràcia Serrats, es confessava profundament afligida. Ella es va assabentar de la desgràcia a través de la policia. "Els Mossos d'Esquadra em van trucar ahir a darrera hora del vespre dient-me que hi havia hagut una desgràcia personal arran d'una intoxicació", va explicar. L'alcaldessa va visitar la família de la víctima "per cortesia" durant la nit, i els va oferir el seu suport per tot el que calgués.

Conseqüència de l'apagada

L'alcaldessa va culpar, tot i que de manera poc contundent, les companyies elèctriques i l'administració del succés que hi ha hagut a Ultramort. "Crec que no s'hauria d'haver allargat tants dies aquesta situació, que ens ha portat a aquest desenllaç fatal", va considerar Serrats. L'alcaldessa també va assegurar que, d'ençà que va caure la nevada, no ha rebut cap mena d'ajuda per netejar el municipi. "Som un ajuntament petit, i jo mateixa vaig haver de caminar dos quilòmetres a peu per poder buscar una màquina que ens netegés els carrers estrets del municipi", va explicar, ja que "Estàvem totalment incomunicats".

Avís porta a porta

Administració i empreses d'instal·lació de grups electrògens van advertir que cal anar molt amb compte amb les alternatives que cadascú pren a casa per intentar escalfar-se a causa de la manca d'electricitat. Aquesta va ser una de les recomanacions que els Mossos d'Esquadra, les policies locals, els Bombers, els Agents Rurals, el SEM i la Creu Roja van fer ahir en un dispositiu, organitzat com a mesura extrema, que va consistir a passar porta a porta pels nuclis més aïllats dels municipis afectats per comprovar que tothom estigués bé. Des dels parcs de bombers de la Vall d'Aro, Lloret, Tossa de Mar, Maçanet, la Pera, Palafrugell i Roses els efectius tenien previst recórrer 50 urbanitzacions. A mitja tarda, no s'havia detectat cap incidència greu.