La memòria anual de la Fiscalia recull que els delictes que més han augmentat a Girona corresponen a robatoris amb força en establiments. Diverses associacions de comerciants confirmen un increment dels furts i robatoris, i expressen la seva preocupació per la indulgència del Codi Penal amb els lladres reincidents. Per això, cada vegada inverteixen més en seguretat.

El president de Pimec Comerç a Girona, Josep Massegur, assegura que al comerç gironí hi predominen establiments de reduïdes dimensions. "No ens podem permetre posar un guarda de seguretat a cada porta, però sí que cada vegada es posen més alarmes connectades a centrals amb contacte amb la policia, i també s'inverteix força en sistemes de videovigilància".

Els que també han notat aquest increment de la inversió són les empreses com la gironina Protec, especialitzada a oferir serveis integrals en sistemes electrònics de seguretat. Narcís Bartina, director de la companyia, assegura que en els últims mesos s'ha incrementat la col·locació de sistemes de vigilància. "Sobretot ens demanen aparells més potents per evitar els furts amb bosses forrades d'alumini, sistemes de videovigilància.

També hi ha demanda de videosensors que detecten quan un dels objectes de l'establiment es mou", explica Bartina. L'inconvenient principal dels sistemes més sofisticats és que són més cars.

Temor a represàlies

Aquesta inversió en seguretat és una resposta a la preocupació de molts comerciants. Tot i que els Mossos d'Esquadra insisteixen en la necessitat que es presentin denúncies la realitat és que molts furts o robatoris frustrats queden sense denunciar. I és que alguns comerciants temen represàlies dels delinqüents.

"El lladre que comet un furt en un comerç entra avui al jutjat i demà surt al carrer. Tenim un problema en l'àmbit judicial més que policial", explica Jordi Rotllant, president de l'Associació Comerç Figueres.

"I si el cas acaba a judici, moltes vegades és la paraula d'un contra la de l'altre. L'acusat té el dret a mentir per defensar-se. Hi ha un clar desequilibri i la normativa hauria de canviar", afegeix Massegur.

AECOC, una de les majors associacions empresarials que agrupen fabricants i distribuïdors, no creu que denunciar més furts arregli el problema, ja que acabarien col·lapsant els jutjats.

De cara a la campanya de Nadal, el sector alerta que és la temporada en la qual es mou més gènere i diners, el que també atrau els delinqüents. Per tipus de producte, els articles de cosmètica i maquillatge, els perfums, les begudes alcohòliques i la xarcuteria selecta encapçalen el rànquing de productes més sostrets dels punts de venda.

Des dels Mossos d'Esquadra assenyalen que, com cada any per aquestes dates, posaran en marxa el dispositiu Grèbol, que preveu un increment de les patrulles policials en zones de més concentració comercial. No obstant això, recorden que també mantenen un contacte constant amb gremis i associacions del sector, als quals donen consells de seguretat i recomanacions d'autoprotecció.

La Policia -que no ha facilitat dades sobre el nombre de robatoris al sector comerç- reitera la importància de presentar denúncies, encara que siguin furts de poc valor. En cas contrari, els Mossos no en tenen coneixement i, per tant, no poden prendre les mesures preventives que serien necessàries.