El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès l'aplicació del nou mapa eòlic de la Generalitat arreu de Catalunya mentre s'acaba de resoldre el recurs contenciós interposat per dues entitats de l'Alt Empordà perquè entenen que no s'ha complert la llei i no s'han elaborat les avaluacions ambientals. El jutge accepta la petició d'aplicar una mesura cautelar que paralitza també les concessions atorgades per l'anterior Govern a les empreses adjudicatàries. El Departament d'Empresa i Ocupació ha encarregat un informe als serveis jurídics per conèixer quin marge de maniobra tenen davant la decisió del tribunal.

El TSJC, en la interlocutòria dictada a data 24 de febrer, considera que, com en altres planificacions, la proposta de desenvolupament eòlic del Govern ha d'estar subjecta a les evaluacions ambientals i «no deixa de sorprendre», diu, que mentre el decret i la llei així ho reitera, per la via judicial s'hagi defensat que no era necessari. El tribunal, en canvi, no ho veu així i abans no acabi de resoldre el recurs atura tot el procés que donava el tret de sortida quan l'1 de juny de 2010 la Generalitat va aprovar les Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) que definien les àrees on es podrien instal·lar els nous projectes de parcs eòlics.

La Institució Altempordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (Iaeden) i Respectem l'Albera van interposar el contenciós l'agost de 2010, però es va desestimar. El novembre del mateix any, van presentar el que ara ha acceptat el TSJC. Segons la portaveu d'Iaeden, Bàrbara Shmitt, estan satisfets, però també lamenten que la decisió suposa que una vegada més «hem hagut de gastar temps i diners per demostrar que l'administració no fa les coses ben fetes» i afegeix que «si nosaltres no ho féssim, molts projectes tirarien endavant». L'advocat de les entitats, Benet Salellas, constatava que la decisió judicial deixa en suspens tot el procés d'adjudicació dels nous parcs a grups empresarials. La portaveu de l'entitat admetia que són conscients que el procés es preveu llarg, però esperen a veure quin és el moviment del Govern tenint en compte que CiU va criticar el mapa eòlic i ara és al Govern.

El decret aprovat definia set ZDP, una de les quals a les comarques gironines, a l'Alt Empordà, amb 180 dels 769 MW previstos arreu de Catalunya. Agullana, Cantallops, Capmany, Espolla, la Jonquera, Masarac, Darnius i Sant Climent Sescebes són les poblacions amb àrees per a molins de vent. El mapa regula on es poden situar els parcs de més de 10 MW o més de 5 molins (els miniparcs en queden exclosos). La planificació nova es va aprovar amb l'objectiu de complir amb el que preveu el Pla de l'Energia 2006-2015 que estableix una potència de 3.500 MW per al 2015. El mapa va suscitar crítiques a la comarca on s'havia consensuat un planejament a través del Consell Comarcal.

Les ZDP van tirar endavant tal com les plantejava el Govern i les empreses van començar a presentar les propostes per instal·lar parcs eòlics. El 2 d'octubre, la Generalitat anunciava que Gas Natural-Alstom aconseguia l'adjudicació per instal·lar parcs a tres de les ZDP, entre les quals l'Alt Empordà. Aquí la companyia proposa instal·lar sis parcs que ocupin tota la capacitat de les àrees. Els grups Comsa Emte-vaGERR, Fersa-Aventalia i FCC van rebre la resta d'adjudicacions.

El mapa eòlic de la Generalitat estableix, a banda de l'Alt Empordà, que també estan afectades per la decisió judicial, la ZDP II (186 MW a la Segarra i la Conca de Barberà), la ZDP III (33 MW a l'Alt Penedès i l'Alt Camp), la ZDP V (120 MW a la Ribera d'Ebre i el Baix Camp), la ZDP VI (60 MW al Segrià i la Ribera d'Ebre), la ZDP VIII (90 MW a la Terra Alta) i la ZDP VIII (100 MW a l'Anoia i la Segarra).