La rectora Anna Maria Geli intenta suavitzar a la situació d'impàs que viu la UdG, convocant amables reunions amb els degans i caps de departament -dimarts- i amb els estudiants -ahir-, però cap dels dos sectors ha obtingut en aquestes trobades informació nova sobre els plans de futur del rectorat. No obstant això, l'assemblea d'estudiants que va tenir lloc anit a la Facultat d'Econòmiques va acordar, per àmplia majoria, no convocar més manifestacions i passar a una nova tàctica, consistent a donar suport a la rectora per aconseguir "una universitat pública i de qualitat, i en defensa d'una correcta racionalització dels recursos". Així ho va explicar Eva Miquel, representant dels estudiants, a última hora. Segons va afegir, en la reunió d'ahir a la tarda, la rectora es va comprometre a tenir-los sempre puntualment informats i va reconèixer que fins ara això no havia estat així. "Provarem aquesta via", va dir Eva Miquel.

En aquest context, a l'espera d'una nova data per celebrar el Consell de Govern que el dimecres 11 de maig va ser avortat, i que és imprescindible per aprovar els criteris de la tisorada, els estudiants van liderar ahir al migdia la tercera i la més massiva de les tres manifestacions celebrades fins ara pels carrers de Girona. Com en les anteriors protestes de dijous i divendres passat, els estudiants van aconseguir la complicitat d'alguns professors i també de membres del PAS.

Com en les altres manifestacions, es van exhibir pancartes amb lemes com "el personal docent investigador també diem no" o els més ideològics "obriu escoles, tanqueu presons" i "ni un vot més CiU: culpables. PSC + ERC + ICV, responsables".

Els vidres de la nova seu de la Generalitat van quedar empaperats d'adhesius de protesta. Aquesta manifestació, més rica en attrezzo que les dues primeres, lluïa divertides tisores gegants de cartró pedra, i va incloure fins i tot un castell humà, un pilar de quatre que va fer llenya.

La protesta d'ahir va mantenir el to festiu i pacífic, i va arrencar com és habitual dels dos fronts del Campus Barri Vell i el Campus de Montilivi, per confluir davant la Generalitat, seu del Govern que imposa la retallada. El grup del Barri Vell va sumar uns tres-cents manifestants, que van serpentejar per la Girona monumental cridant consignes -"la cultura no és un negoci", "Mas burgès, treballa de pagès"-, i es van convertir en tot un atractiu per a la gent que prenia el vermut a les terrasses dels bars de la Rambla i de la plaça del Vi. Els del Campus de Montilivi, un centenar, van trencar primer el silenci de la Biblioteca de Montilivi per fer sentir el seu clam. Els dos grups van coincidir a les 12:57 davant la nova seu de la Generalitat, on poc a poc se'ls va anar sumant més gent fins a acumular unes 700 persones.

Alguns dels professors presents van reconèixer en declaracions a aquest diari, sense estalviar expressions de lloança envers els estudiants, que aquests són per ara els que "estan plantant cara" i estan "liderant" una protesta que, si depengués de la resta de col·lectius, potser no s'estaria portant a terme.

Eva Miquel, en qualitat de portaveu del Ple dels Estudiants, va llegir públicament un manifest, megàfon en mà, per informar els manifestants que l'única informació de què es disposa és que hi ha plans per "optimitzar la docència i els serveis", però que no hi ha informació més precisa sobre les conseqüències d'aquests plans.

El manifest dels estudiants expressa "rebuig a la manca d'informació rebuda des dels òrgans de govern de la universitat i la seva opacitat en els processos de presa de decisions". Així mateix, exigeixen "transparència", que se'ls informi "degudament i amb suficient antelació, per poder assegurar la real participació, el diàleg i el debat de la comunitat universitària en la presa de decisions que ens afecten a tots".

Els estudiants, que intenten coordinar accions de protesta amb altres universitats catalanes, consideren que la funció de la universitat va més enllà d'una formació individual, perquè és "una font de transferència de coneixements, cultura i valors més que necessaris per a la societat".

La Secretaria d'Universitats i Recerca intenta una reforma en profunditat del sistema universitari català que dibuixaria una UdG líder en Turisme, Humanitats i Aigua, mentre que la resta d'estudis serien liderats per altres universitats, principalment les de Barcelona, però també les de Lleida o Tarragona.

Una rua festiva i reivindicativa va captar l'atenció dels transeünts i clients de les terrasses dels bars.El bloc procedent del Campus Barri Vell, en el moment d'arribar a la zona de la Generalitat.Els vidres de la luxosa nova seu del Govern, una vegada més convertits en mur de les lamentacions. La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, en actitud acollidora, en l'arrencada de la reunió que va mantenir a la tarda a Les Àligues amb els estudiants.