L'àrea de Girona (les comarques del Gironès i Pla de l'Estany) han tingut, amb dades fins ahir a les cinc de la tarda, set dies de només sol. Els núvols i la pluja han estat presents en la resta de jornades, remarcava ahir el meteoròleg de Banyoles, Enric Estragués. En aquest sentit, l'àmbit territorial no ha tingut un dia sencer de sol des del diumenge 17 de juliol. Les conjugacions de sol i núvol han sumat 11 dies, i nou, la conjugació de sol i pluja. Tres jornades han sumat núvols i pluja. Cap dia ha estat, exclusivament amb núvols, segons narrava Estragués.

Josep Pasqual, meteoròleg de l'Estartit, explicava que la protagonista aquest estiu ha estat la nuvolositat. Tot i que el registre estadístic serà tancat coincidint amb la finalització del mes, Pasqual anticipa que al voltant del 50% de les hores de sol del mes de juliol han estat cobertes pels núvols, quan la mitjana està al 28%. El meteoròleg que recordava que la nuvolositat va arribar al 44% el juliol de 2004, va defensar l'observació, els darrers anys, de més cels coberts de núvols a l'estiu. La tendència, argumentava Pasqual, té dues causes. Per una banda, "l'arribada de masses d'aire més fred que, amb el contrast de temperatura, aboca a més formació de núvols d'evolució" i per "l'escalfament inusual del mar, que provoca un increment de l'evaporació i, per tant, més condensació i formació de núvols".

Enric Estragués comenta que el juliol està caracteritzat per ser "el mes més sec de l'any" i que, enguany, està registrant "valors de primavera i hivern". El meteoròleg banyolí, per il·ustrar-ho, expressava la dada total de precipitació de juliol al seu observatori: 116 litres per metre quadrat. És la tercera dada més important el juliol en els darrers 110 anys (1900-2011). Els precedents són els 149 litres de 1981 i els 146 de 1955. En aquest segle, el juliol de 2001 en va tenir un registre de 62.

Aigua del mar

Una altra característica d'aquest final de juliol atípic és que la temperatura de l'aigua del mar està al voltant d'un grau i mig més baixa que en anys anteriors. A tall d'exemple, la temperatura de dijous de l'aigua del mar de la superfície a L'Estartit va ser de 20,7 graus. La darrera observació setmanal difosa pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), amb data del dimarts 26 de juliol, indica que la temperatura de l'aigua era de 20,83 graus. La mitjana entre 1973 i 2002 arribava als 22,18. El punt de registre està situat a una milla a llevant de les Illes Medes.