L'Institut Català de la Salut vol estalviar 45 milions d'euros, abans que acabi l'any, a través dels sous de les 40.000 persones que treballen al sistema sanitari públic. La previsió és reduir 75 milions d'euros més del pressupost d'aquest any. Una mesura que afectarà els vuit hospitals públics de Catalunya i els 450 centres d'atenció primària (CAP). El director gerent de l'Institut Català de la Salut, Joaquim Casanovas, va justificar ahir aquesta nova retallada per "complir amb els objectius econòmics marcats per la Generalitat", que té la previsió de reduir el pressupost d'aquest 2011 en un 10%. De moment ja s'ha aconseguit rebaixar un 7%, tot i que només falten tres mesos per finalitzar l'any i tancar el pressupost.

Per això Casanovas va assegurar que l'objectiu és "estalviar 75 milions d'euros més" abans que acabi el 2011. Sobre la reducció del salari, Casanovas va assenyalar que la intenció és "poder pactar aquesta retallada amb els sindicats". Tot i això, el director gerent de l'Institut Català de la Salut va assegurar que es preveu que la mesura sigui de caràcter temporal i que pugui ser reversible. D'aquesta manera, els treballadors del sector sanitari públic hauran de fer front a una nova reducció del sou després que l'any passat ja s'apliqués una rebaixa del 5%.

Una altra de les mesures que es portarà a terme serà, tal com avançava dimecres Diari de Girona, la suspensió de les consultes externes i de les operacions que estaven programades pels set dies del pont de la Puríssima, entre el 5 i l'11 del proper desembre. Joaquim Casanovas va argumentar aquesta supressió informant que "durant aquests dies festius hi ha molt poca activitat". Segons Casanovas, la mesura no anirà en detriment de l'atenció dels pacients ja que només se suprimeixen les activitats programades. Per tant, tal com si fos un dia festiu, els hospitals estaran oberts i atendran les urgències necessàries, segons l'Institut Català de la Salut.

Però l'anunci d'aquestes noves retallades no va agradar al sindicat Metges de Catalunya que va advertit als directius del sistema sanitari públic català que els hospitals estan "en peu de guerra". Segons el sindicat majoritari del sector, les plantilles mèdiques dels hospitals "van esclatar" en conèixer les noves mesures. Per aquesta raó Metges de Catalunya va advertir a l'Institut Català de la Salut que els hospitals "són una olla a pressió" i que ja no poden assumir més retallades perquè "es posa en joc" la qualitat de l'assistència i els professionals pateixen una precarietat laboral. En aquest sentit, la intenció és que es convoqui properament una vaga del personal mèdic. En canvi, el director gerent de l'Institut Català de la Salut, Joaquim Casanovas, va fer una crida al diàleg per no arribar a aquesta possible vaga i va recordar que "és responsabilitat de tots" evitar l'aturada.

Reducció de complements

Per part seva, Francesc Homs, el portaveu del Govern de la Generalitat, va assegurar ahir que "no s'abaixarà el sou" del personal de l'Institut Català de la Salut. En tot cas, segons Homs, es farà una reducció dels complements que cobra el personal mèdic. El portaveu del Govern va explicar que la mesura seria "almenys equivalent" a la que ja s'aplica en alguns centres sanitaris concertats que no formen part de la xarxa pública. Francesc Homs va assegurar que "no es rebaixarà" el sou dels metges perquè ja es va reduir en un 5%, però que en canvi hi ha un "marge de maniobra" amb els complements.