Milers de persones van sortir ahir als carrers de Girona per mostrar el seu desacord amb "una reforma laboral imposada pel Govern espanyol i regressiva contra els drets dels treballadors", en paraules del manifest conjunt que van signar CCOO i UGT. Durant la manifestació es van criticar les retallades de la Generalitat i es van fer crides a favor d'una vaga general.

La protesta es va iniciar a les dotze del migdia a la plaça Independència i va acabar davant l'Ajuntament, on els líders gironins de CCOO i UGT van llegir un manifest, en el qual es va reclamar la derogació de la reforma laboral.

La manifestació va estar presidida pel lema "Ni reformes laborals ni retallades" i va ser seguida per més de 4.000 persones, que van corejar lemes a favor de la vaga general i la lluita de classes, així com en contra les retallades del govern d'Artur Mas.

El manifest que es va llegir va carregar contra les retallades de drets laborals i la tisorada en els serveis públics, per, en teoria, fer front a una crisi que "va iniciar pels excessos al sistema financer".

Els sindicats van alertar que "ens trobem amb una reforma del tot imposada i regressiva" que afecta sobretot, els més joves.

Per CCOO i UGT la normativa laboral "facilita que les empreses acomiadin" perquè "els sindicats ja no tenen eines per defensar les condicions laborals", en disminuir el pes de les negociacions col·lectives.

El manifest llegit a la plaça del Vi va recordar els més de 65.000 gironins que no tenen feina i va recordar que l'índex d'atur a les Comarques Gironines és del 23%, tres punts per sobre la mitjana catalana. De fet, el gran temor que tenen els sindicats és que la reforma laboral no serveixi per generar ocupació sinó que la destrueixi perquè "dóna tot el poder als empresaris"

Els representants dels treballadors vam demanar una reforma del sistema financer, una imposició més progressiva i un canvi de model productiu que no basi la seva competitivitat en els salaris.

«Picabaralla sindical»

Al final de la manifestació van sorgir picabaralles entre els dos sindicats majoritaris i membres de la Coordinadora Obrera Sindical, que van voler llegir un manifest alternatiu. Davant aquesta situació va començar una picabaralla verbal entre manifestants sobre la forma i sobre com s'ha d'enfocar la lluita sindical.

El manifest alternatiu va criticar els pactes de CCOO i UGT amb la patronal i es va acusar als dos sindicats de vendre's. Els membres del sindicat alternatiu van demanar que s'obti per la confrontació social.

Mentre els membres de la COS llegien el seu manifest, sindicalistes d'UGT i CCOO van fer sonar botzines i van anar retirant tot el material de la tarima on s'havia llegit minuts abans el manifest oficial.

Representants dels partits d'esquerres com PSC, ERC, ICV-EUiA i les CUP van acompanyar els treballadors en la seva protesta.