El nou pla d'ajust del Govern català serà de 1.500 milions i inclou acomiadaments en empreses públiques, privatitzacions, congelació de subvencions i una nova taxa per a la FP, encara que en condiciona l'èxit a les mesures del Govern central en educació i sanitat que abans va considerar irreals.

De manera excepcional, el president Mas va comparèixer acompanyat del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, per exposar el tercer pla d'ajust en dos anys, però no va facilitar cap xifra concreta de cadascuna de les mesures. Mas va dir sentir-se "obligat" a aplicar aquests ajustos per culpa del Govern espanyol actual i de l'anterior, va advertir l'Executiu central que no acceptarà "lliçons" sobre el dèficit i va destacar que el pacte fiscal hauria evitat aquestes noves retallades.

Tot i que el Govern de l'Estat va calcular en 10.000 milions l'estalvi en sanitat i educació derivat dels seus decrets, a finals d'abril el Govern central va considerar que els números no quadraven i que, dels 1.500 milions que suposadament havia d'estalviar la Generalitat, el rendiment real seria només d'uns 150 milions. Encara que no està d'acord, la Generalitat necessita del vistiplau d'Hisenda al seu pla d'ajust a la reunió de demà del Consell de Política Fiscal i Financera.

Amb aquest argument, Mas va presentar un ajust que, sense concrecions, va dir basar-se de manera substancial en les mesures d'estalvi impulsades per l'Executiu central en sanitat i educació, i que preveu que puguin ser complementades en un futur.

A més de les mesures requerides per l'Estat, el Govern català va anunciar diverses mesures pròpies: una taxa per a la Formació Professional de grau superior, la congelació de la concessió de subvencions i, sense concretar, algunes privatitzacions i venda de patrimoni immobiliari.

Una de les mesures del pla serà retallar "significativament" les transferències a les empreses públiques que depenen de la Generalitat, pel que va concloure: "Fa falta que hi hagi un ajust de les estructures de les empreses públiques a la realitat que vivim".

El Govern va explicar que retallarà un 5 per cent la remuneració a aquells empleats de la justícia o les universitats que, tot i ser empleats de l'Estat, reben complements de la Generalitat. Així mateix, el Govern confia en la privatització de diverses empreses públiques per augmentar els seus ingressos, sense concretar quantitats a obtenir.

Els pressupostos de la Generalitat per al 2012 ja preveien uns ingressos per privatitzacions i venda de patrimoni per 888 milions d'euros, i el Govern va dir mantenir la seva intenció de privatitzar les concessionàries públiques Tabasa i Túnel del Cadí, que ha de fusionar primer per vendre després; l'empresa Aigües Ter-Llobregat, la principal companyia proveïdora d'aigua de l'àrea metropolitana de Barcelona, i l'antiga ICF Equipaments, avui Eecat.

Mas va dir que prenia aquestes mesures "obligat" i va garantir que aquest pla, encara que provocarà "incomoditats", no traspassarà les "línies vermelles" de drets bàsics i serveis essencials.