L'Assemblea d'Estudiants del Centre de Formació d'Adults de Girona va ser una de les que, després de la lectura del manifest oficial, va agafar el micròfon per fer sentir el seu malestar, tal com ja va realitzar la nit de dilluns a dimarts tancant-se al centre. En la reunió que van mantenir a la matinada, aquest col·lectiu va redactar un document en el qual denunciava les "fortes retallades" que pateixen els centres de formació d'adults en els últims anys, a més d'un "increment de les llistes d'espera, massificació a les aules, una important manca de recursos i el tancament d'espais educatius".

D'altra banda, mentre va dur la protesta davant la Generalitat a Girona professorat de l'institut Vallvera de Salt, que també va llegir les seves demandes. Mentre va durar la concentració es van cridar diverses consignes, una de les quals recordava al director territorial d'Ensenyament la carta crítica contra les retallades de l'exgovern del tripartit. ddg girona

La comunitat educativa de Girona va escollir una veu independent i de prestigi en el sector, el professor de la UdG Salomó Marquès, per denunciar les retallades pressupostàries en educació i exi-gir-ne l'aturada. Ell va ser l'encarregat de llegir un manifest subscrit per associacions de docents, estudiants i famílies que va tancar una manifestació de prop de 2.000 persones pel centre de Girona. Ahir a la tarda, les seves consignes i pancartes contra les polítiques educatives dels governs català i espanyol van portar les revindicacions de l'escola a l'eix comercial de la ciutat.

La del 22 de maig no ha estat una vaga massiva a les escoles i els instituts, tal com reconeixien els seus mateixos organitzadors, però sí que es va traduir en una multitudinària queixa al carrer; a més d'emmarcar-se en un clima de protesta que persisteix, des de fa setmanes, en nombroses escoles i instituts de la demarcació.

El seguiment de la vaga no va arribar al 18% (17,83%) a Girona, segons va informar la Conselleria -la direcció territorial va declinar fer valoracions i tota la informació es va centralitzar des de Barcelona-; mentre que els sindicats la van situar entre un 50 i un 60%, apuntant que hi va haver docents en vaga al 90% dels centres. Les dades d'Ensenyament es corresponien al 84,92% d'escoles i instituts que li va comunicar el nombre de personal que es va sumar a la vaga, un 25,23% al conjunt de Catalunya -amb un 27,83% de seguiment a Primària i un 22,23% a Secundària-. Pel que fa als càlculs sindicals, Ustec·STEs, va fer una prospecció telefònica, trucant a 1 de cada 6 escoles i instituts, i detectant una participació molt desigual entre municipis; per exemple, hi va haver poc seguiment a la ciutat de Girona o a Banyoles -tal com va explicar el seu portaveu, Xavier Díez-, mentre que a Blanes, Lloret de Mar i Roses va ser més alt.

"Aritmètica franquista"

La corrua de manifestants -molts d'ells vestits del groc que identifica el rebuig a les retallades en educació- va sortir passades les 6 de la tarda de la plaça de la Independència de Girona, col·lapsant el carrer Santa Clara, travessant el pont de Pedra i la plaça Catalunya, per acabar amb una reivindicació final davant la seu de la Generalitat. Darrere la pancarta defensant l'ensenyament públic que encapçalava la manifestació hi havia representats els sindicats convocants -Ustec·STEs, CCOO, Aspepc-SPS, FETE-UGT i CGT-, acompanyats les federacions d'associacions de pares i mares d'alumnes i associacions d'estudiants que també van donar suport a la vaga. Partits polítics com ICV, PSC o la CUP també estaven presents en la protesta.

Xavier Díez va apel·lar a la necessitat de "pares, botiguers, ciutadans i professors" a "protegir, com sigui, els nostres alumnes condemnats a l'aritmètica de l'escola franquista: el mateix nombre d'alumnes per aula, de professors i d'impossibilitat d'estudiar, perquè posen barreres econòmiques molt dures". El portaveu d'Ustec·STEs a Girona va alertar de "dues generacions perdudes" si tira endavant "aquesta mena de robatori organitzat a l'escola pública". Díez es va adreçar a la consellera Irene Rigau per dir-li "que ha de triar entre servir l'escola pública de Catalunya o obeir el ministre d'Educació", i la va instar a negar-se a aplicar les retallades de l'Estat.

Per part de CCOO, Víctor Sánchez va afirmar que "estem en una gran onada popular europea que s'està aixecant contra aquestes polítiques" i per "aturar el suïcidi per a les economies i, a Catalunya, per al govern català", al qual va demanar que escolti la comunitat educativa.

El responsable de llegir el manifest de la vaga, Salomó Marquès, va participar en la manifestació "com a professor i ciutadà", al qual li agradaria que "els que manen tant a Catalunya com a Espanya s'adonessin que si la situació és greu, que sembla que ho és, les retallades han d'anar en una altra banda i no en educació".

El document llegit per Marquès afirmava que els diners que l'Estat ha retallat en Educació "han servit per rescatar Bankia", alertava de qüestions com que el curs vinent poden quedar a l'atur 3.000 docents per "la retallada Wert-Rigau", que les aules de Primària i Secundària tindran més alumnes que a la mitjana de la Unió Europea i acusava "els nostres polítics" de "destruir escoles per salvar bancs".