És una constant des de dilluns. Riuades d'usuaris que van amb la factura i compren medicaments a dies vista per anticipar-se a l'euro per recepta, una taxa que a partitr de demà hauran de començar a pagar. A les comarques gironines la majoria de farmàcies detecten una crescuda important de clientela que ha aprofitat aquests dies per adquirir els medicaments i estalviar-se el copagament, almenys durant els primers mesos. Aquest fet que ha comportat un augment de la càrrega laboral dels farmacèutics en una setmana especialment complicada per a ells.

Bona part dels usuaris que estan omplint les farmàcies aquests dies són pensionistes i malalts crònics, dos col·lectius que habitualment ja tenen una cita periòdica amb els establiments. Un dels treballadors de la farmàcia Cairin, del carrer Nord de Girona, va assegurar que des de principis de setmana havien registrat aproximadament un 40% més d'usuaris. Les farmàcies gironines assenyalen que aquesta crescuda de pacients ha anat acompanyada d'un augment de l'estrès dels treballadors, que en alguns casos fins i tot s'han vist "desbordats" de feina. No és per menys: tot just ahir molts establiments encara estaven adaptant els programes informàtics per poder registrar les taxes que es cobraran. A més, avui el Col·legi de Farmacèutics de Girona ha convocat una xerrada amb tots els farmacèutics per explicar-los els últims detalls del copagament.

Personal «estressat»

En aquest sentit, els treballadors del sector van lamentar que, amb el temps que fa que el Govern va anunciar la taxa, s'hagin de fer les coses "tant a corre-cuita i sobre la marxa". L'encarregada de Cairin explicava ahir que el personal està "estressat" perquè en una setmana se'ls ha ajuntat tot. Una treballadora de la farmàcia del passatge d'en Gómez parlava de "col·lapse" en haver de fer front a un increment sobtat de la demanda. Per la seva banda, Montse Parada, la responsable de la farmàcia Perxas Seras, qualificava la situació d'"economia de guerra", ja que els pacients demanaven medicaments "com si s'haguessin de refugiar durant varis dies". Parada també va explicar que la gent venia emprenyada per haver d'acatar un "impost impopular", i l'encarregada de la farmàcia Sureda Casamajor de Blanes assegurava que aquesta setmana els clients havien vingut "esverats" per les notícies sobre la imminent aplicació de la taxa i molts aprofitaven per comprar amb una previsió més llarga de l'habitual.

Al llarg d'aquestes setmanes s'han anat adaptant els programes informàtics de les farmàcies perquè a partir de demà es puguin fer servir automàticament. La instal·lació es va fer sense problemes a la gran majoria d'establiments, però el seu funcionament real és una incògnita, ja que els farmacèutics no tenen oportunitat de "practicar" fins demà mateix dissabte, quan l'euro ja es comenci a cobrar. De fet, el departament de Salut va admetre que hi podia haver errors en els primers dies.

Queixes per aplicar la mesura el dia de la revetlla de Sant Joan

Els farmacèutics gironins també van discrepar sobre la data d'aplicació de l'euro per recepta. Dissabte 23, revetlla de Sant Joan és, pel sector, molt mal dia per iniciar un canvi insòlit com fer pagar més als usuaris pels medicaments. Els treballadors es van queixar que durant aquest dia es poden produir moltes urgències (sobretot a partir del vespre), a més de l'agreujant d'haver de quadrar els comptes dos cops, un dissabte i l'altre a finals de mes. El president del Consell de Col·legis de Farmacèutic de Catalunya, Jordi de Dalmasses va recordar que durant el dissabte les institucions que poden solucionar els dubtes dels professionals estaran tancades, i tot i que els col·legis professionals havien demanat "per sentit comú" que es produís l'1 de juliol.

En la mateixa línia, va recordar al Govern que podria haver legislat perquè no es produís aquest fet, i va expressar que "alguna cosa falla" quan es fan lleis sense tenir en compte l'entrada en vigor de les mesures. Per tot això, De Dalmasses va lamentar que s'hagi negat un "marge raonable de temps" per aplicar les dues mesures, i va lamentar que els problemes i els dubtes dels nous models els hagin de patir i solucionar les farmàcies, i no els que han donat peu a aquesta situació. "Quan deixem de córrer darrere del deute, espero, si més no a nivell català, que es pensi en el nou model de farmàcia i quin és el paper sanitari que volem jugar", perquè si no serà el final d'aquests establiments, va concloure el president.