El Departament d'Interior de la Generalitat vol oferir una formació més avançada als alcaldes dels municipis de Catalunya per millorar l'execució dels plans de prevenció de protecció civil contra els desastres com poden ser els incendis, les nevades o les inundacions. Arran del darrer foc que es va declarar divendres a Madremanya, el director d'Interior, Albert Ballesta, va trobar-se amb els alcaldes dels municipis afectats i els va confirmar que vol millorar la seva formació per saber el que s'ha de fer a l'hora d'afrontar aquestes catàstrofes i que per això plantejarà fer cursos que els permetin garantir una bona posada en marxa de plans com l'Infocat, el Neucat o l'Inuncat.

Malgrat que Ballesta va afirmar que estava satisfet de la resposta dels municipis durant els incendis que s'han produït a la demarcació de Girona aquest estiu, però que creu que hi ha espai per poder actuar d'una forma millor. "Els volem reunir, i ja ho vam dir als alcaldes de l'Alt Empordà, per parlar de tot el tema de les activacions de plans. No és perquè no vagi bé, que sí que hi va, sinó per millorar-ho", va explicar. I és que segons va assegurar Ballesta, "és un tema que és gairebé d'obligat estudi". "Penso que el primer que s'hauria de fer quan un entra d'alcalde gairebé és estudiar-se aquests plans, per saber què s'ha de fer, per exemple, quan hi ha un incendi o una inundació", va afirmar.

Interior té previst poder reunir tots els alcaldes aquesta tardor, segurament cap al mes d'octubre. "De fet, d'aquí a quatre dies ja tornarem a estar en temporada de risc d'inundacions", va advertir, posant en relleu que cal mantenir-se alerta i que és necessari estar preparat.

Una de les alcaldesses amb qui va parlar divendres Ballesta va ser la de Sant Martí Vell, Maria Àngels Vilà. L'alcaldessa d'aquest municipi, un dels més afectats per l'incendi de Madremanya, va explicar que tot i que veu bé que es formi els batlles per estar preparats i saber què s'ha de fer en cas, per exemple, d'incendi; per als municipis petits és molt complicat poder activar els plans. "Encara que el tinguem, no podem tenir un tècnic que estigui alerta les 24 hores del dia i vagi informant en aquestes situacions d'emergència", va lamentar. Alhora, també va explicar que tot i que sí que es compta sempre amb la bona voluntat de pagesos i veïns, no se'ls pot fer responsables si per alguna raó no poden intervenir en el moment de l'emergència i el pla de prevenció ho preveu. "No poden tenir aquesta responsabilitat. Un polític sí que la pot tenir, i si és fora, que hagi de tornar", però en el cas dels voluntaris va explicar que "ells ho faran de bona voluntat, però no saps mai si hi seran o no". Per això, va posar l'exemple del darrer foc. "S'havia de saber qui venia, qui hi estava disposat. Però no pots fer responsable la gent de dir que hi serà, perquè no se sap mai on seran". En aquest sentit, afirmava que el funcionament dels municipis petits, en algunes ocasions no és compatible amb l'execució dels plans de prevenció.

Pel que fa la reunió d'alcaldes que proposa Interior, Vilà va explicar que sovint les intervencions dels responsables dels municipis petits en aquestes trobades serveixen per fer veure les coses que no són viables dins dels plans. "Si no has tingut un tècnic per aquestes coses durant tot l'any, no l'aniràs a trobar en 10 minuts d'emergència", va explicar, tot agraint l'actuació de tota la gent del municipi aquests darrers dies. Alhora, l'alcaldessa de Sant Martí Vell va afirmar que proposarà que totes les emergències s'integrin dins d'un sol pla. "Moltes vegades tot els punts on s'ha d'actuar són molt semblants o els mateixos. Crec que hauria de ser tot un mateix", va assegurar.