Els propietaris de les finques i terrenys que van passar a ser titularitat de l'Estat, fet pel qual encara no han cobrat, per les obres de desdoblament de la N-II han rebut en els darrers mesos l'oferta de poder recuperar els terrenys si ho desitjaven. Així ho va confirmar ahir el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, que va puntualitzar també que en la darrera reunió que es va mantenir al mes de juliol, ningú va acceptar aquesta opció i que, per tant, el que reclamen els antics titulars d'aquests terrenys és que d'una vegada per totes se'ls compensi per haver-los tret les seves terres i propietats, un enrenou que en alguns casos ja fa més de cinc anys que dura.

Durant aquest temps, els pagesos, que formen bona part del col·lectiu d'afectats per aquestes expropiacions, no han pogut conrear les seves terres i en molts casos han tingut severes dificultats econòmiques. "No han cobrat, no tenen la terra i no han tingut diners per comprar terres noves. Hi ha hagut situacions molt complicades", afirmava Caball. El retard ha provocat un gran descontent entre el col·lectiu afectat, que a més ara veu com se'ls van prendre les terres per res, ja que amb l'oferta del Ministeri de tornar-los les propietats, tot indica que les obres de desdoblament no s'acabaran fent. "Ara veuen que no les faran servir [les terres], i el sentiment és de "si no feia falta, per què ens ho han tret?"", lamentava el coordinador nacional d'Unió de Pagesos.

En el mateix sentit s'expressava en declaracions a Ràdio Girona el portaveu del sindicat agrari, Xavier Frigola. "La idea és aquesta, que no pensen, properament, executar aquest tram. Si hi ha alguna persona interessada en recuperar la seva finca, també podrà negociar aquest retorn. Aquí hi ha molts diners llençats. S'hauran de pagar també indemnitzacions, perquè la recuperació del terreny significa refer-lo", advertia. Tot i això, des del mateix sindicat van informar ahir que, de moment, ningú ha optat per aquest retorn de la propietat. "Al tram Medinyà-Orriols, tot i que segurament no s'acabarà fent, estant les finques en l'estat que estan no es poden retornar", va informar Joan Caball, afegint que "s'havia plantejat l'opció, però l'última notícia que tenim del mes de juliol és que es mantenien les expropiacions".

El coordinador nacional d'Unió de Pagesos va afirmar que hi ha esperances de poder cobrar finalment aquestes expropiacions, que en alguns casos ja fa més de dos anys que es van firmar, ja que durant el mes d'agost els propietaris han anat rebent trucades del Ministeri de Foment, que els sol·licitava les dades bancàries per poder efectuar l'ingrés durant les properes setmanes.

El Ministeri va informar dimecres que els pagaments en concepte d'expropiacions de carreteres pendents es començaran a fer efectius a partir de la setmana vinent i durant els pròxims mesos. En el cas de les comarques gironines, la xifra puja fins a 6.540.000 euros, d'un total de 92,7 en el conjunt de Catalunya. El que encara no ha quedat clar, segons informava ahir Unió de Pagesos, és per quina banda es començaran a fer els pagaments, si per altres ciutats o si Girona serà de les primeres.