Les farmàcies gironines van viure ahir la seva primera jornada de vaga en dotze anys. Les reiterades promeses de la Generalitat garantint els pagaments del juliol (uns diners que finalment van arribar ahir) no van poder aturar la decisió d'organitzar un tancament total dels establiments catalans. La tancada és insòlita en un col·lectiu gens acostumat a les protestes contundents, i serveix de toc d'atenció. Però no va esvair el temor dels farmacèutics a futurs impagaments en els mesos posteriors. El sector està amb l'"ai al cor" i alerta la persistència dels retards es pot traduïr en el tancament de farmàcies i la conseqüent escassetat de medicaments per a la població.

Els convocants van xifrar la participació de la vaga al voltant d'un 80% a les comarques gironines (el Departament de Salut va informar que l'activitat dels establiments era del 30% a Catalunya). Només les farmàcies que tenien guàrdia romanien obertes per garantir la llei de serveis mínims. Aquestes però, van deixar ben clara la seva posició abaixant totalment o parcial les seves persianes en senyal de protesta.

La responsable de la farmàcia Plana de Girona, una de les que feia serveis mínims, assegurava que "si no estigués de guàrdia hauria secundat la vaga. Ja són tres mesos d'impagament i hem hagut de demanar una pòlissa per poder avançar els pagaments". Els usuaris anaven entrant i sortint ajupits per esquivar la persiana mig abaixada. Molts d'ells desconeixien els motius i fins i tot l'existència de la vaga, i es preguntaven estranyats perquè molts establiments estaven tancats.

Susanna Corretger, de la Farmàcia Corretger de Girona (l'altra que feia serveis mínims) lamentava aquest desconeixement, però s'assegurava d'explicar-ne els motius als pacients més despistats. Els clients van mostrar comprensió i suport al col·lectiu farmacèutic, molts d'ells conscients que sense farmàcies la gent no es pot medicar. Aquest argument és la principal advertència dels professionals, que auguren una escassetat de medicaments si les farmàcies no tenen líquid per funcionar.

Boicot al copagament

Les farmàcies de guàrdia van improvisar altres mesures de protesta, com ara no cobrar als usuaris el copagament pendent del mes de juliol. "Si el Govern no paga, nosaltres no els recaptarem una taxa per a ells", assegurava la responsable d'un dels establiments. Moltes altres farmàcies van repetir aquesta mesura, conscients de la importància de fer veure als usuaris i al Govern el seu malestar.

No totes van secundar la vaga. En alguns llocs com Caldes de Malavella la decisió d'un farmacèutic de no tancar va provocar l'obertura de les altres farmàcies per evitar perdre un dia de facturació. La majoria però, va fer un cop de porta. A Blanes, Figueres, Olot i Salt, els farmacèutics van abaixar la persiana pels impagaments passats, però també per els que han de venir. El sector és molt escèptic a les garanties de la Generalitat de cobrar els mesos pendents. Del que realment es queixaven els farmacèutics és de la incertesa i del temor a possibles impagaments que poden acabar d'ofegar el sector.