El sector de la construcció a Girona no sembla haver tocat fons. El 2012, per quart any consecutiu, les renúncies dels promotors van superar els habitatges contractats al llarg de l'any. Segons recull l'estadística del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Girona, ?l'any passat es van concedir visats per iniciar 590 habitatges a la demarcació, un 34% menys que l'any anterior, la majoria en blocs de pisos. Tot i això, la sotragada que amb la crisi pateix el sector va comportar que els promotors renunciessin a emprendre fins a 944 pisos contractats en els darrers anys. Des de 2008, les renúncies superen les 8.000. A més, el nombre d'habitatges acabats va caure un 38%, fins arribar als 1.906 (poc més de 2.500 afegint les rehabilitacions), la xifra més baixa dels darrers 27 anys. El president del Col·legi, Joaquim Romans, va destacar que les previsions per a aquest any no són optimistes: "Augurem un 2013 pèssim.

L'estudi anual del Col·legi d'Aparelladors no fa res més que confirmar que la davallada de la construcció no s'atura. Des del 2006, en el punt àlgid del boom immobiliari, amb més de 20.000 projectes visats i uns 15.000 d'acabats, fins a l'any passat, la caiguda ha estat espectacular.

L'autopromoció guanya pes

Per tipologia d'habitatges, la que presenta un descens més brusc és la plurifamiliar (blocs de pisos). Tot i que la contractació de cases unificades aïllades també baixa, ho fa en menys mesura. D'aquesta manera, quatre de cada deu obres que s'enllesteixen a la demarcació són cases que han impulsat famílies o particulars per anar-hi a viure.

La baixa contractació d'habitatges durant l'any passat porta Joaquim Romans a parlar d'un 2013 "pèssim" per al sector, i d'un 2014 que també es preveu dur. En tots dos exercicis augura que el nombre d'habitatges acabats no superarà els 2.000. De fet, el president del Col·legi d'Aparelladors assegura que encara hauran de passar anys fins que el mercat paeixi l'estoc d'invenuts que acumula la demarcació arran del boom immobiliari. "Fins que no es regularitzi la disbauxa que hi va haver, i el mercat no absorbeixi els més de 20.000 habitatges que es calcula que hi ha de més, encara ens esperen uns anys de davallada", va indicar Romans.

Segons els càlculs dels aparelladors gironins, a la demarcació hi ha capacitat per absorbir una mitjana d'uns 6.000 habitatges anuals.

El president del col·legi també lamenta que, a aquesta situació, cal sumar-hi el fet que ara pràcticament no es fa obra pública, cosa que afegeix més dificultats al sector. "Si el 2013 poguéssim hivernar com els óssos, ens aniria molt bé", va explicar, per exemplificar-ho.

Fer números

Finalment, Joaquim Romans va treure números per fer evident de quina manera el sector passa per hores baixes. "Si aquest 2012 es van acabar uns 2.000 habitatges, això de mitjana representen uns 329.000 metres quadrats d'obra, que suposen un volum de negoci d'entre 250 i 300 milions d'euros", va ?refexionar el president. "Però com que un 40% d'aquestes obres són autopromoció i no es venen, aquí s'acaba el negoci", va precisar. I va concloure: "Per fer-se'n una idea, els anys 2006 i 2007, el volum anterior era cinc cops més alt; és a dir, parlàvem d'unes xifres de 1.500 milions d'euros i, com que els ?promotors després venien els habitatges, això tornava a generar negoci".