Tecalex, empresa de Sant Julià de Ramis dedicada al negoci de la maquinària, tenia en ment un projecte per donar valor afegit i guanyar productivitat en la maquinària industrial a partir de la de la informació que apareix en les pantalles de comandament. Aquesta oportunitat de negoci estava aparcada, però ha aconseguit posar-se en marxa gràcies a Corporate Venturing, un nou programa del Parc Tecnològic de la UdG que ajuda empreses a tirar endavant projectes que tenen al calaix posant-los en contacte amb emprenedors disposats a assumir el repte de desenvolupar-los. Com Tecalex, altres dues empreses gironines Tecalum i Icon SL, han apostat pel projecte.

El responsable de Desenvolupament del Parc de la UdG, Àlex Brossa, explicava ahir que hi ha empreses consolidades que tenen projectes al calaix per diferents motius, ja sigui pel risc econòmic, per la crisi, per la falta de recursos humans o perquè s'escapen massa de la seva branca d'activitat. L'objectiu de Corporate Venturing és clar: ajudar-les i al mateix temps donar sortida a joves emprenedors.

Des del Parc s'encarreguen de buscar l'equip de joves que pot portar aquestes idees a terme i els ajuden a constituir una nova societat, en la que l'empresa mare participa en un 20% del capital i l'equip emprenedor en un 80%.

Les noves societats que es creen dins del programa, però, no parteixen de zero. I és que, d'entrada, ja compten amb un encàrrec inicial -per valor de 10.000 euros- que els ve des de l'empresa que tenia en ment el projecte emprenedor. A més, a l'hora de buscar nous clients, els joves emprenedors també poden aprofitar la xarxa comercial de l'empresa consolidada.

Si la iniciativa té èxit, passat un temps d'entre 3 i 4 anys, l'empresa consolidada que ha aportat la idea pot optar a comprar la societat. "Això sí, amb el valor que tingui aleshores, i no l'inicial", apuntava Brossa.

De moment, a través de Corporate Venturing ja s'han creat tres societats. La primera és Elastic Software -impulsada per l'enginyeria Tecalex- que està desenvolupant una aplicació que permeti controlar la maquinària industrial mitjançant dispositius mòbils i tauletes (i, d'aquesta manera, millorar la productivitat).

La segona és Smart Shoppin Solutions -impulsada per Tecalum- que desenvolupa solucions per ajudar les botigues i centres comercials a millorar les vendes (amb estanteries modulars i la integració de pantalles als lineals).

La tercara Impulsatech, amb el suport d'Icon SL, i que desenvolupa un sistema de telemàrqueting (que combina les tècniques tradicionals amb les noves tecnologies) amb l'objectiu d'ajudar les empreses a dinamitzar les vendes entre els clients.