Quan sentim a parlar de pràctiques en empreses, és fàcil que pensem en estades de proximitat, lligades al territori i a la pròpia dinàmica dels estudis. Però trasplantar aquest mateix concepte a la Xina encara ens pot sonar estrany. Per convertir l´experiència en normal, fins i tot en necessària, atès el deure d´obrir els àmbits de treball i a causa de la clara voluntat d´expansió, un programa pilot del Pla d´Internacionalització de la UdG va proposar l´accés a sis beques per treballar durant tres mesos d´estiu en empreses, organitzacions i institucions de Xangai, en una de les regions més dinàmiques del planeta.

Amb un règim de pràctiques i amb una subvenció econòmica de 2000 euros, l´oferta anava adreçada a estudiants dels graus de les facultats de Ciències, Ciències Econòmiques i Empresarials, i Turisme, seleccionats en funció del seu expedient acadèmic i de l´experiència prèvia en activitats internacionals. Juan Ramon Padilla, un dels estudiants becats pel projecte pilot, de la Facultat de Ciències, reconeix que «ha estat una gran experiència, no només per la possibilitat d´anar tan lluny i entrar en contacte amb una cultura tan diferent com és la xinesa, sinó també per conèixer el dia a dia de la gent que hi viu». Quant a la vivència professional, Padilla valora la seva estada en una «empresa privada amb poc més de 20 persones i amb sous elevats, en què destacava molt l´afany de competitivitat i el respecte envers els caps, una característica que em penso que aquí no es dóna tant». Aquesta «devoció» per la feina també figura entre els punts que destaca Marta Serra, una altra becària, de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials. Per a ella, el desig de conèixer el món xinès es fonamentava «en l´oportunitat de posar en pràctica els coneixements adquirits al llarg dels anys de carrera en un lloc de treball del món real i en un país en moviment continu». Explica que va fer un Erasmus a Finlàndia, però que «el concepte d´anar a un país estranger a treballar és ben diferent de la idea que tens quan hi vas a estudiar». En aquest sentit, fa una valoració positiva de l´experiència, «ja que el fet de poder gaudir d´unes pràctiques a l´estranger és molt enriquidor perquè t´ajuda a veure maneres diferents de treballar, tens l´oportunitat de conèixer noves cultures i t´introdueix en el món laboral».

Per a Serra, els «xinesos tenen una forma de treballar molt pautada, tenen una manera de fer les coses, una visió, i els costa canviar la seva metodologia». També s´expressa així Sara Forgas, una companya del programa pilot, provinent de la Facultat de Turisme: «Ara valoro, de la nostra cultura empresarial, la rapidesa, l´eficiència, l´organització personal i la presa de responsabilitats». Per a Forgas, a «Xangai em vaig poder formar en un país estranger, molt diferent del nostre, i que actualment és una de les potències econòmiques mundials». Considera que ha estat una aventura positiva per al seu futur professional, «una manera de diferenciar-me». Forgas valora que «els programes internacionals que ofereix la UdG aporten experiències tant acadèmiques com formatives molt importants». Quant a la seva visió de les pràctiques, destaca que «l´empresa on vaig treballar seguia un model més aviat americà, tot era molt internacional, tot i que la majoria de treballadors eren xinesos, els quals eren participatius i aportaven informació sobre l'empresa o bé noves idees».

En l´aspecte més personal, Padilla parla d´un dels detalls que el va sobtar: «El rebuig al contacte físic, i també l´obsessió per pressionar els fills (el fill únic) en l´àmbit educatiu. Això segurament deu ser perquè la universitat a la que van marca molt el seu futur, almenys em va semblar intuir que més que aquí».