Després d'anys d'estudi i esforç, aquest divendres finalment s'ha graduat la primera promoció de metges de la Universitat de Girona. Centenars de familiars i amics dels estudiants no s'han volgut perdre l'ocasió i aquest divendres han omplert l'Auditori de Girona en un acte de graduació multitudinari que ha comptat amb l'assistència del conseller de Salut, Boi Ruiz. Davant seu, els joves metges no han dubtat a demanar a la Generalitat que aturi les retallades en sanitat i, a més, a reclamar un nou Hospital Trueta. "Esperem poder treballar en un sistema sanitari on tothom estigui cobert, el nostre futur no es retalla i amb la nostra salut no s'hi juga", han exclamat dos alumnes, representants dels estudiants.

Els 77 joves estudiants de medicina s'han convertit en la primera promoció de metges formats a la Universitat de Girona. Després de sis anys d'esforç, treball i estudi, els alumnes han aconseguit graduar-se en un acte multitudinari que s'ha realitzat a l'Auditori de Girona i que ha comptat amb el tradicional jurament hipocràtic, l'entrega dels guardons als millors estudiants, un vídeo dels alumnes on explicaven les seves motivacions per convertir-se en metges i que ha estat amenitzat pel Cor de la Universitat de Girona que ha dedicat varies cançons als nous professionals mèdics.

L'Auditori de Girona s'ha omplert de gom a gom amb familiars, amics i coneguts dels nous metges que han volgut acompanyar-los en aquest acte i celebrar amb ells la seva alegria. L'esdeveniment ha comptat amb les paraules dels dos padrins de la promoció, el doctor Joan San i el doctor i professor de la UdG, Martí Vallès. Des del primer moment, els padrins i els altres assistents a l'acte de graduació han destacat l'esforç dels alumnes i del professorat per tirar endavant els estudis de Medicina a la ciutat. També han volgut aprofundir en la humanitat i els valors que ha de tenir un metge, la importància de perseguir els somnis a la vida i la necessitat d'estar estudiant durant tota la vida per oferir el millor servei a la ciutadania i els pacients. Tot l'acte ha transcorregut en un clima d'emoció i familiaritat i els assistents han aplaudit fervorosament cada un dels parlaments.

L'acte també ha comptat amb les paraules de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que ha entregat una rèplica en miniatura de les famoses 'Lletres toves' de Torres Monsó per commemorar i recordar la primera graduació de la Facultat de Medicina de la universitat gironina. També s'ha pogut escoltar el discurs de la presidenta del Consell Social de la Universitat de Girona, Rosa Núria Aleixandre, o el rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet.

El punt més emotiu ha estat quan el degà i impulsor de la Facultat de Medicina, Ramon Brugada, s'ha dirigit als estudiants. "Ha estat un indiscutible privilegi formar part d'aquesta etapa de la vostra vida, sempre trobareu la porta del meu despatx oberta", ha explicat emocionat, amb la veu trencada. El degà també ha aprofitat l'esdeveniment per reivindicar el paper fonamental de la medicina i que Girona disposi d'una "infraestructura mèdica del segle XXI".

Paral·lelament, el doctor també ha volgut repassar com la facultat ha apostat per la internacionalització del seu projecte d'estudi singular - l'aprenentatge basat en problemes (ABP) - i la innovació. Brugada ha donat a conèixer que estan treballant en un projecte de col·laboració amb facultats de medicina dels Estats Units d'Amèrica i que dins d'uns mesos, els nous estudiants de medicina formaran joves de 4art d'ESO pel que fa a la reanimació cardiopulmonar i l'ús del desfibril·lador. Uns 7.000 estudiants de secundària cada any podran conèixer una mica més sobre aquests aspectes mèdics.

"El nostre futur no es retalla i amb la nostra salut no s'hi juga"

No obstant això, el punt culminant de l'esdeveniment ha estat quan els representants de l'alumnat han pujat sobre la tarima de l'Auditori de Girona i han reivindicat la creació d'un nou hospital Josep Trueta i l'aturada de les retallades en Sanitat. Unes demandes que arriben després que ara fa unes setmanes, el Departament de Salut va donar a conèixer que aparcava la construcció d'un nou centre hospitalari i que només remodelaria l'actual edifici, que data del 1956.

Fent veure que es tractava d'un ABP, els estudiants han decidit enfocar el seu discurs com si es tractés de la vida d'un estudiant de medicina. "El tercer any en Narcís trepitja un hospital i contacta amb els primers pacients, l'impressiona la qualitat assistencial dels hospitals de la demarcació però el deceben les condicions materials del centre de referència, l'Hospital Trueta", han comentat. "Tots esperem com a usuaris i nous professionals que en un futur proper hi hagi un nou hospital per suplir les mancances actuals i també esperem poder treballar en un sistema sanitari on tothom estigui cobert", han subratllat. Tot seguit, els alumnes no han dubtat a l'hora d'exclamar: "El nostre futur no es retalla i amb la nostra salut no s'hi juga", unes paraules que han rebut el suport de tots els assistents que han aplaudit durant una llarga estona.

Unes demandes que el conseller de Salut, Boi Ruiz, no ha volgut entrar a valorar durant el seu parlament. Només ha assenyalat que, tal i com han demanat els diversos parlamentaris, Girona "és i ha de ser una capitalitat de la docència, assistència i recerca integrada amb excel·lència, però sumant tots", ha explicat. "En aquest camí estem però amb més lentitud del que desitjaríem perquè no cal que us expliqui en quines circumstàncies ens trobem", ha afegit.

El conseller ha aconsellat als estudiants que siguin "modestos i honestos", dos dels principals virtuts de qualsevol metge. "És una gran professió i envejo aquest acte de graduació perquè jo no vaig poder tenir companys de graduació, només d'orla, vam aprendre en classes massificades", ha puntualitzat Ruiz. L'acte també ha comptat amb la presència de diverses autoritats com el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, o el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, entre d'altres.