Els resultats obtinguts pels graduats de la primera promoció de metges gironins als exàmens MIR podrien situar la Universitat de Girona entre els deu centres amb millors puntuacions de l'Estat. Si es comparen les notes dels estudiants de la UdG en la convocatòria d'aquest any a les proves que donen accés a la formació d'especialitats mèdiques amb les obtingudes per altres universitats de l'Estat en els anys anteriors, els graduats gironins en surten molt ben posicionats.

Aquesta és una de les conclusions de l'informe dels resultats dels graduats de Medicina de la UdG elaborat pel professor Rafael Ramos que es va presentar ahir a la facultat en un acte obert als estudiants. Per fer la comparativa, es calcula el percentatge d'alumnes examinats que cada universitat col·loca en tres franges de notes: el grup fort, amb posicions que van des de l'1 al 2928; el grup mig, que són els que se situen entre el 2929 i el 7884; i el grup feble, del 7885 al 10801. Els resultats de l'estudi revelen que la UdG hauria situat el 42% dels seus alumnes en el grup fort, el 58% en el grup mitjà i cap en el grup feble.

Com que encara no es disposa dels resultats de la convocatòria actual de les altres universitats, l'informe fa la comparativa dels gironins amb les dades de les dues anteriors de la resta de centres i tant amb les de la convocatòria 2012 com en la de 2013, Girona se situa entre les deu universitats més ben posicionades.

I és que les xifres obtingudes per la primera promoció de metges gironines superen les expectatives dels responsables de la facultat. Del total de 65 graduats que s'han presentat a l'examen, tots han aprovat i el 86,2% fins i tot han quedat entre els 50% millors, com va avançar Diari de Girona. En conjunt, la millor posició aconseguida per la promoció de la UdG ha estat la 78 i la més baixa, la 7.588.

En aquesta convocatòria d'exàmens, s'havien d'assignar 6.079 places de residència en un hospital universitari o centre de salut públic entre 8.555 sol·licitants de tot l'Estat. El 84,6% dels graduats gironins han obtingut la plaça d'especialista que havia sol·licitat, mentre que la resta (15,4%), tot i que podien optar-hi, no l'han acceptada.

La gran majoria ha preferit dur a terme la formació a Catalunya (67,2%) i de les 57 places que s'han ofert a la demarcació de Girona, el 15,8% les han demanat metges de la UdG.

A més, la millor plaça de les assignacions fetes a la sanitat gironina -Cirurgia General al Trueta-, l'ha obtingut una estudiant de la UdG amb la plaça 661.

De les cinc especialitats més demandades (324 places de Dermatologia, Cirurgia Plàstica, Cardiologia, Neurocirurgia i Cirurgia Pediàtrica), se n'han assignat quatre a estudiants de la Universitat de Girona.

Durant la presentació de l'informe, tant l'actual degà Joan San, com l'anterior, Ramon Brugada, es van mostrar satisfets pels resultats obtinguts. San destaca que aquestes notes són "un premi al territori i a la societat que ha confiat en nosaltres" i que avalen la docència implantada per Brugada.

"Quan vam començar ens van dir de tot, ens van dir que faríem metges de poble", va explicar l'exdegà sobre les reaccions al model docent de la UdG, basada en l'aprenentatge basat en problemes o ABP. El cardiòleg assenyala que, malgrat que els resultats del MIR no són el més important, "justifiquen el model docent i el professorat", que en molts casos compagina la docència amb la pràctica clínica "en època de retallades, i això només s'aconsegueix amb la màxima devoció i dedicació".

En el mateix sentit, l'autor de l'estudi, el doctor Rafael Ramos, destaca que les puntuacions són un èxit dels alumnes i del sistema de la facultat, "que no està dissenyat per treure bones notes, sinó per dotar els estudiants d'habilitats professionals com l'autonomia en l'aprenentatge o saber defensar idees; habilitats que obren moltes portes i que donen una formació molt sòlida".