Quina és l'aspiració del novè classificat la temporada passada?

Nosaltres hem d'aspirar a mantenir-nos un any més al futbol professional. Som l'equip més petit, sens dubte, i haurem de lluitar un cop més contra grans monstres. El de l'any passat no serveix de res, aquells 57 punts ja ens els han tret i comencem un altre cop de zero.

Ha canviat la percepció dels jugadors cap al Llagostera? Ara és més fàcil convèncer els futbolistes després del bon paper de l'any passat?

Esportivament sí que ha canviat, però econòmicament segueix sent complicat fitxar perquè som els que menys diners tenim. Ara, és veritat que en aquest moment els jugadors, quan els parles del Llagostera, es mostren molt predisposats a venir. Altra cosa és que després es pugui fer o no l'operació. Els futbolistes saben que existeix un club molt humil que es diu Llagostera però que el dia 1 paga, que aquí s'hi viu molt bé, que és competitiu i que és simpàtic per a la gent.

Diuen que l'any més complicat és el segon, el de la consolidació. Hi està d'acord?

Jo amb això discrepo. Tots els anys són difícils. Es diu allò que en el primer any portes la bona inèrcia de la temporada de l'ascens però això a nosaltres no se'ns pot aplicar perquè el curs passat en les deu primeres jornades em sembla que només vam fer cinc o sis punts. Sí que tenim jugadors que van debutar a Segona A l'any passat i que ara, amb una temporada d'experiència, ja hi estan contras?tats. A partir d'aquí ja no som cap sorpresa. Ara els rivals saben que som un equip complicat i ningú s'enfronta a nosaltres donant per fet que guanyarà.

Finalment constarà com a primer entrenador, ara que ja disposa del títol pertinent. Un canvi perquè res canviï?

Jo seguiré fent exactament el que he fet, amb aquest, els últims dotze anys seguits que és entrenar el Llagostera amb molta il·lusió i amb la meva gent i els meus jugadors. Tot continua igual, només que ara hauré de fer les rodes de premsa d'abans i de després dels partits.

S'ha tret una espina assolint el carnet d'entrenador?

Ara ja tinc el títol i s'ha corregit una anomalia. Ara podré exercir amb tot el dret. Però jo no sóc res sense la resta dels meus companys al cos tècnic. Aquí tothom és molt important.

En tot cas ha entrat a un club selecte que només admet 42 membres. I n'hi ha molts que es deleixen per arribar-hi!

Sí, em sento un afortunat per això. Tota la vida he sigut un entrenador amateur i he treballat desinteressadament. Ara, per segon any, em puc permetre el luxe de treballar en allò que més m'agrada i formo part del grup selecte d'entrenadors que poden exercir en el futbol d'elit. Tant de bo duri molts anys. No hi ha millor ofici que aquest. Poder viure el món del futbol les 24 hores i els set dies de la setmana és un plaer.

Fa anys deia que el Llagostera li costava diners, que no n'hi guanyava. Ara ha canviat això, ja hi guanya al club?

Jo, en categories inferiors, treballava al Llagostera com a hobby. Ajudava la Isabel (Tarragó) en tot allò que podia perquè arribar a final de mes era molt difícil. Des que estem a Segona A sóc un treballador més del club, d'aquesta empresa. Sóc un més.

Un treballador, però també un accionista de l'empresa?

Sí, exacte. Un accionista com molts d'altres que hi ha.

Per quants anys té contracte com a entrenador del Llagostera?

Per quatre anys. Ho va fer la presidenta.

Ara que és un entrenador de la Lliga de futbol professional té representant?

(Riu) Jo sóc el meu representant.

Aquest contracte de quatre anys l'ha firmat aquest estiu?

Sí, a finals de la temporada passada ja vam acordar que firmaria per aquestes quatre temporades com a entrenador i director esportiu. Estic molt content.

La resta del cos tècnic també ha firmat per quatre anys?

No, els meus col·laboradors van any a any. Els hauria de preguntar a ells si estan contents. Diria que sí... La veritat és que tots treballem molt a gust plegats. Aquí si les coses es fan bé, tens continuïtat assegurada.

Algun representant l'ha vingut a buscar per incloure'l a la seva cartera d'entrenadors?

Sí, però sap què passa, que jo aquí hi estic molt bé. Tinc les portes obertes a marxar si mai algú presenta una cosa realment molt interessant, això sí. A l'estiu vaig tenir alguna oferta de l'estranger. Aquí sóc a casa, estic ben pagat i puc fer i desfer treballant amb la meva gent. Tot són avantatges.

Com s'imagina el Llagostera d'aquí deu anys?

Consolidat al futbol professional i amb una garantia total que el club, independentment de la categoria en què estigui, pugui ser autosuficient. Si podem estar tot aquest temps a la LFP segur que podrem disposar de patrimoni perquè la gestió econòmica és modèlica. Si pot ser me l'imagino entrenat per mi...

22 anys d'Alsina!

Cap problema (riu). Continuo explicant com me l'imagino, el club: consolidat amb una massa social a la Costa Brava i amb una gestió empresarial. La majoria d'ajuntaments de la zona ens estan ajudant amb tot el que poden. Palafrugell, Palamós, Calonge, Santa Cristina, s'estan portant molt bé. Ara estem mirant el tema de la ciutat esportiva i un piló de municipis se'ns estan oferint.

S'anomenen Llagostera, juguen a Palamós, s'entrenen a Palafrugell i la gestió la porten des de Vilobí. Una anomalia que cal corregir?

No és gaire normal, però molts equips professionals de Primera tenen l'estadi en un lloc i la Ciutat Esportiva i les oficines, en un altre. Nosaltres estem en vies d'intentar-ho unificar tot una miqueta. Estem molt a gust jugant a Palamós i la idea seria que les oficines les poguéssim portar allà on fem la nostra ciutat esportiva. I que la gent que hi treballi sigui d'aquell lloc, per així crear-los també benefici.

Han arribat aquesta temporada jugadors com Chus Herrero, Benja, Juanto, Escassi, Chumbi, o la recuperació de Samu de los Reyes. Tot són primeres opcions?

La majoria sí, són primeres opcions. N'estem molt contents. Volíem Escassi i el vam aconseguir i aixi molts més jugadors com Emilio, Benja, Chumbi... Dic aquests com en podria dir d'altres. Hem configurat una bona plantilla, que no donem per tancada fins al 31 d'agost.

I a sobre hi afageix els dos brasilers. Què n'espera, són dos melons per obrir, com va dir el dia de la presentació?

Esportivament no en tinc cap dubte. Tenen qualitat, velocitat i gol. Una altra cosa és que s'adaptin bé aquí. Potser no em vaig explicar bé quan vaig dir que eren dos melons per obrir. S'hi s'adapten bé poden ser dos jugadors molt important a la Lliga Adelante en Giva i en Mosquito. Però aquí sempre diem que l'important és el grup, per sobre les individualitats.

Giva i Mosquito: els primers jugadors estrangers del Llagostera.

Sí, a Primera Catalana vam tenir Taianan, un altre brasiler, que ens va anar molt bé, però en el futbol professional són els primers. Hem vist molts i molts jugadors i hem triat aquests. Són apostes importants. A veure com va i per què no, ens poden donar una ajuda econòmica en forma de traspàs. Un, Giva, és nostre, i Mosquito tot i estar cedit pel Vasco da Gama, si fos traspassat pel seu club d'origen en el futur també ens representaria un ingrés.

Com és el seu dia a dia?

M'aixeco a les set del matí. A 3/4 de 8 vaig cap a Palafrugell; esmorzo un mini, generalment de pernil, i a partir d'aquí preparem i fem l'entrenament. Si no entrenem vinc aquí a les oficines de Vilobí per treballar amb l'"scar (Álvarez) i la resta dels meus companys del cos tècnic. Veiem partits i analitzem quins podrien ser els jugadors interessants. Ara això s'acaba i a partir de finals d'any pensarem en el mercat d'hivern. Tinc gent que em filtra deu o dotze noms per posició, una llista que ens serveix per començar a treballar. Després al gener ja hi pensarem. Ara jo me n'oblidaré i només pensaré en la gestió de l'equip i la preparació dels partits. Després de dinar vinc un altre cop aquí a les oficines per seguir treballant. Els caps de setmana, si juguem a casa, veig cinc o sis partits de Segona B i Tercera; quan juguem a fora, aprofito el temps de concentració per veure a l'ordinador molts partits de Segona Divisió.

El futbol és futbol tant a Primera Catalana com a Segona A?

Sí, això sí. Ara, però, estic molt centrat en el futbol de Segona. De Primera cada cop veig menys partits. Potser una mica el Barça i el Madrid, o l'Espanyol, i no gaire més. Al Camp Nou hi vaig poc, potser algun partit de Champions i para de comptar. De Segona cada jornada veig tots els partits.

Com preveu aquesta lliga Adelante 2015/16?

Igualada però amb una sèrie d'equips que estaran per sobre de la resta. Hi ha rivals amb poder econòmic molt important i es poden permetre jugadors que la resta no podem ni somiar. Després hi ha la resta. I al final el Llagostera. No sé si tindrem el límit salarial més baix perquè encara no el sabem exactament amb tot el tema dels drets de televisió. El que tenim clar és que no gastarem tots els diners i això és una garantia total per donar estabilitat al club.

Baixar a Segona B seria la desaparició del Llagostera?

No, nosaltres seguiríem jugant a Segona B. Però cada any que passi amb l'equip a la LFP podrem construir un patrimoni que ens pugui ajudar en cas de necessitat. Segurament som el candidat número 1 al descens, però veurem què passa.

Quins equips veu a dalt?

El Girona segur. Ara mateix és un club, pel que veig, que pot firmar jugadors molt importants gràcies al suport de l'equip aquest que tenen al darrere (es refereix al Manchester City sense citar-lo). També d'altres equips com el ?Saragossa, el Valladolid, l'Oviedo tot i que acaba de pujar de categoria, l'Alabès, el Tenerife. I també n'hi ha d'altres que han firmat bé com el Numància, el Ponferradina o el Mirandés.

S'obsessiona amb el calendari d'inici, amb l'Osasuna en el l debut i el derbi ben aviat?

No, no hi penso. No ho faig perquè mai passa allò que penses que pot passar. Després a la segona volta sabrem com estan més o menys els equips. Fer-te abans cabòries és una tonteria.

Si el Girona acaba fitxant el central Pedro Alcalá amb el suport de «l'equip que té al darrere», en paraules seves, es poden tornar a enterbolir les relacions entre els dos clubs?

Per mi si un equip vol un jugador nostre, ve aquí i paga la clàusula per emportar-se'l no hi ha cap problema. El Llagostera mai pot ser un club comprador, ha de ser venedor. Una altra cosa són les formes. Com més aviat és facin les operacions millor. I després, que no hi hagi cap trampa ni manca d'ètica sobre si va a un club ?estran?ger o a un d'espanyol. Ara tot són especulacions, hem d'esperar a veure si es fa o no. Si ens paguen allò que ens toca realment, estarem encantats, tot i que també ho estarem si es queda l'Alcalá perquè és un nano fenomenal i un molt bon jugador que encara ha de créixer més. El Girona és un gran ara que té el suport d'aquests capitals estrangers. Si ho hem de fer fem-ho ràpid i amb les condicions que toquen. Però és parlar per parlar. Si es fa, el club ja ho analitzarà. Jo em centraré només en la meva part com a entrenador perquè no em puc desgastar.